Rețeaua EURACTIV vă prezintă informații din capitalele Europei, culese de redacțiile regionale.

ATENA

Despăgubiri de război: Într-un „eveniment istoric”, după cum a spus președintele Parlamentului grec Nikos Voutsis, legislativul de la Atena va aproba un nou act privind despăgubirile de război solicitate Germaniei. Suma variază între 270 și 309 miliarde de euro, iar guvernul a promis că „va face toate demersurile diplomatice și legale pentru a solicita și obține” pretențiile statului grec pentru pagubele suferite în cele două războaie mondiale.

Voutsis a spus că va informa și Parlamentul European, dar și alte state europene de această inițiativă. Președintele legislativului grec a mai spus și că Parlamentul a dezbătut acest act la doi ani după ce a fost inițiat pentru că guvernul nu a vrut să dea impresia că își tranzacționează datoriile către creditorii externi cu cererile de compensații. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

BERLIN

Mai mulți cetățeni non-UE vin la muncă în Germania: Numărul persoanelor care se mută în Germania pentru muncă, dar nu provin din state UE, a crescut cu peste 20% pentru al treilea an la rând, în 2018, până la 266.000, potrivit oficiului de statistică De Statis. Cei mai mulți au venit din India (12%), China (9%), Bosnia și Herțegovina (8%) și SUA (7%). În 2018, țările din Balcanii de Vest au cumulat aproape 25% din totalul străinilor cu permise de muncă în Germania, față de 9% în urmă cu doar trei ani. (Claire Stam, EURACTIV.de)

MADRID

Dilema fiscală: EFE, partener al EURACTIV,  a organizat o dezbatere la Madrid înaintea alegerilor naționale din 28 aprilie în care a fost intens discutată problema fiscalității - creșterea impozitelor pentru a majora veniturile bugetare în scopul finanțării unor politici sociale mai bune, idee susținută de socialiști și de partidul de stânga Unidas Podemos, sau reducerea impozitării pentru impulsionarea activității economice, o propunere a Partidului Popular și a liberalilor de la Ciudadanos. (EuroEFE.EURACTIV.es)

LONDRA

Premierul Rudd? Amber Rudd, secretarul pentru muncă și pensii, a sugerat că ar putea candida pentru a prelua conducerea Partidului Conservator, după ieșirea din scenă a actualului premier, Theresa May. Într-un interviu acordat BBC Radio, Rudd a spus că în prezent nu intenționează să intre în competiție, dar va păstra „ușa ușor întredeschisă” pentru o eventuală candidatură, după ce May va renunța la șefia partidului. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

ROMA

Candidații Ligii: Pe lista Ligii Nordului pentru alegerile europene sunt mai mulți eurosceptici și reprezentanți ai autorităților locale, dar nu se regăsește Mario Borghezio, care a fost eurodeputat timp de 18 ani. În schimb, alți europarlamentari în funcție - Angelo Ciocca, Marta Bizzotto, Danilo Lancini și Marco Zanni - vor candida din nou pe lista partidului condus de Matteo Salvini.

Luptători străini: Premierul Giuseppe Conte a spus că guvernul italian este profund îngrijorat de criza din Libia, deoarece ar putea expune Italia riscului sosirii unor luptători străini și va face o declarație în Senat pe această temă săptămâna viitoare. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

Ajutor pentru Notre Dame: Piotr Glinski, ministrul culturii, a spus că Polonia este pregătită să ajute la reconstrucția catedralei Notre Dame, dat fiind că are unii dintre cei mai buni specialiști în conservarea monumentelor.

5G: Cel mai probabil, Polonia nu se va opune posibilității ca Huawei să dezvolte tehnologiile 5G pe teritoriul polonez, a declarat un ministru adjunct pentru digitalizare. Dar gigantul telecom din China va fi atent monitorizat, în contextul în care guvernul analizează noi reglementări pentru piața telecomunicațiilor. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Războiul fostului premier cu media: Partidul de guvernământ SMER-SD (PES) se pregătește de o bătălie juridică cu presa. „Am pregătit o puternică echipă de avocați, care va evalua evenimentele de până acum și va monitoriza comportamentul vostru în următoarea perioadă”, le-a transmis jurnaliștilor fostul premier Robert Fico. Unul dintre membrii echipei este, potrivit unor articole, fostul ministru de interne R. Kaliňák. Acesta, la fel ca Fico, au demisionat anul trecut după protestele ce au urmat asasinării jurnalistului Jan Kuciak și logodnicei acestuia. Fico este cunoscut pentru relațiile proaste cu media, el numindu-i pe jurnaliști „prostituate anti-slovace”. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Decizia în cazul Babiš: Comisia Europeană va finaliza până în 15 mai două rapoarte privind potențialul conflict de interese în care ar fi implicat actualul premier ceh Andrej Babiš, potrivit declarațiilor unui eurodeputat. Tomáš Zdechovský (PPE) a spus că această informație a fost oferită de comisarul Günther Oettinger într-o întâlnire cu membrii comisiei de control bugetar a Parlamentului European. Babiš, cel de-al doilea cel mai bogat om din Cehia, este suspectat că - deși și-a transferat pachetul de acțiuni - încă ar controla consorțiul Agrofert, care a luat fonduri europene pentru proiecte în sectorul agricol. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

De urgență: Comisia specială pentru legile justiției a adoptat deja un raport privind modificarea Codului Penal și ar vrea ca ambele camere ale Parlamentului să aprobe legea săptămâna viitoare. Florin Iordache, șeful Comisiei și fost ministru al justiției, a spus că Guvernul a făcut o „eroare regretabilă” pentru că nu a schimbat legislația penală. Opoziția susține însă că guvernul intenționa să schimbe codurile penale doar pentru a-și salva membrii de închisoare pentru fapte de corupție. (EURACTIV.ro)

NICOSIA

Noi relații cu SUA: Ciprul ar putea descoperi o nouă atitudine în relațiile sale cu SUA și Occidentul, a spus senatorul american Robert Menendez după o întâlnire cu președintele cipriot Nikos Anastasiades. Senatorii Menendez (din Partidul Democrat) și Ricky Rubio (Republican) au introdus un proiect de lege pentru a consolida parteneriatul în domeniul securității și energiei în Mediterana de Est, precum și pentru ridicarea unui embargo impus exporturilor de arme către Cipru încă din 1987. Noua strategie americană ia în considerare recenta descoperire a unor rezerve importante de gaze naturale în largul coastelor Ciprului, dar și deteriorarea relațiilor cu Turcia. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

ZAGREB

Priorități în domeniul apărării: Ministrul apărării Damir Krstičević a spus că prioritățile Președinției croate a Consiliului UE (în primul semestru din 2020) includ consolidarea capacității și implementarea inițiativei de apărare a UE, întărirea cooperării dintre UE și NATO, dar și dezvoltarea dimensiunii industriale a sectorului de apărare și colaborarea în domeniul securității din Europa de Sud-est. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Avans pentru populari: Deși liberalii de la guvernare, LMŠ (ALDE), se bucură de sprijinul publicului la nivel național, ei nu vor câștiga cele mai multe mandate în cadrul alegerilor europene: SDS și SLS (ambele parte a PPE) au format o listă comună și sunt creditate cu 16,8% din voturi, în timp ce social-democrații ar urma să obțină 11,5%, iar sondajele dau scorul LMŠ la 9,7%. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Brățări pentru victime, dar și pentru abuzatori: Serbia va introduce un sistem de brățări pentru victime, dar și pentru atacatori, ca parte a unui proiect privind promovarea siguranței femeilor. Brățările vor transmite mesaje poliției când victima se află în pericol, ceea ce ar permite forțelor de ordine să intervină mai rapid. (Beta-EURACTIV.rs)