Potrivit unui document publicat de Business Insider, britanicii vor să ceară UE ca perioada de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană să fie extinsă pe termen nedefinit, după decembrie 2020, deși crede că doi ani ar fi suficienți

Într-un proiect de document pregătit ca răspuns la anunțul Bruxelles-ului referitor la perioada de tranziție, guvernul condus de Theresa May susține că perioada „ar trebui stabilită în funcție de cât de mult va dura până la pregătirea și implementarea noilor procese și noilor sisteme care vor sta la baza viitorului parteneriat”.

UE a spus că Marea Britanie trebuie să iasă complet din piața comună europeană la 31 decembrie 2020, adică tranziția ar fi de 21 de luni. Britanicii au cerut 24 de luni.

May speră să obțină un acord cu UE privind perioada de tranziție în luna martie a acestui an, cu un an înainte de ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar programată pentru martie 2019.

Purtătorul de cuvânt al Theresei May a precizat într-un comunicat că acest lucru nu înseamnă că Marea Britanie își dorește extinderea fazei de implementare, ci că Londra vrea să conteste poziția UE conform căreia finalul perioadei de tranziție ar trebui să coincidă cu încheierea actualei perioade bugetare de șapte ani a blocului comunitar.

Totuși, această schimbare i-ar putea irita pe membrii Partidului Conservator, condus chiar de May, în condițile în care circa 60 de parlamentari au cerut premierului să se asigure că Marea Britanie va avea „autonomie deplină de reglementare”, chiar după ieșirea din UE.

Mai mult, într-un discurs susținut miercuri în parlament, Theresa May a spus că își dorește ca toți cetățenii Uniunii Europene care trăiesc legal în Marea Britanie să rămână și după Brexit, transmite Agerpres. „Au adus o contribuție uriașă țării noastre, de aceea vrem ca ei și familiile lor să rămână. Sunt absolut convinsă că cetățenii din UE care trăiesc legal în prezent în Marea Britanie vor putea să rămână”, a afirmat May, adăugând că sistemul pe care Londra îl pregătește în acest sens „va fi unul digital” și „ușor de folosit”.