Decizia lui Boris Johnson de a suspenda Parlamentul timp de cinci săptămâni este ilegală, a decis miercuri un tribunal scoțian. Guvernul va face apel, relatează Sky News.

Inițial, cazul a fost respins săptămâna trecută de Curtea Supremă Civilă din Scoția, care a precizat că e treaba politicienilor nu a instanțelor să decidă suspendarea Camerei Comunelor și a Camerei Lorzilor. 

Dar trei judecători ai Inner House, una dintre instanțele Curții Supreme Civile, au decis miercuri că măsura luată de Executiv e contrară legii. Guvernul intenționează să facă apel la Curtea Supremă, cea mai importantă instanță a țării. 

Judecătorii au stabilit că Johnson a luat decizia din două motive: pentru a împiedica Parlamentul să ceară socoteală Guvernului și să dea legi cu privire la Brexit și pentru ”a permite Executivului să-și continue politica unui Brexit fără acord, fără alte intervenții parlamentare”.

Având în vedere aceste motive - au decis judecătorii - suspendarea e ”ilegală și, pe cale de consecință, nulă și fără efect”. 

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că membrii Cabinetului sunt "dezamăgiți" de decizie, susținând că suspendarea a fost ”legală și necesară”.