O nouă rundă de știri din capitalele Europei, strînse de redacțiile regionale EURACTIV.

BERLIN

Virajul CDU: Abordarea conservatoare a noii lidere a Creștin-Democraților germani (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer îndepărtează susținătorii, potrivit unei analize a partenerului media al EURACTIV Der Tagesspiegel. Votanții CDU sunt obișnuiți cu stilul moderat al cancelarului Angela Merkel, pe care succesoarea sa nu îl poate imita. CDU a pornit cu speranțe mari cu noul lider, dar acum pierde susținători, cu intențiile de vot coborând din nou sub 30%, scrie ziarul german. 

Niciun acord pentru îngrășăminte: Guvernul nu a ajuns la un acord privind înăsprirea legislației în domeniul îngrășămintelor pentru a proteja apele subterane. UE a solicitat Germaniei să schimbe legislația până la 1 aprilie din cauza excesului de nitrați din apele subterane. (Claire Stam, EURACTIV.de)

PARIS

Tribunalul ordonă televiziunii să invite mai mulți candidați: Tribunalul administrativ din Paris a dispus că France 2 trebuie să îi invite și pe Benoît Hamon (Generations), Florian Philippot (Les Patriotes) și François Asselineau (UPR) la dezbaterea pe care o organizează joi pe tema alegerilor europene. Tribunalul a insistat asupra „caracterului pluralist al exprimării de idei și opinii”.

Hollande îl atacă pe Macron: Fostul președinte François Hollande a atacat președinția lui Macron într-un interviu televizat. După doi ani, nu avem rezultate nici pe partea de dinamism economic, nici în ceea ce privește coeziunea socială, a spus Hollande. Într-un alt interviu, acordat cotidianului Le Parisien, fostul lider de stat a spus că Macron a vrut să zgâlțâie tot sistemul, dar nu a reușit decât să-l blocheze. (EURACTIV.fr)

MADRID

Terorism: Grupul care a revendicat atacul din februarie asupra ambasadei din Madrid a Coreei de Nord a anunțat cp pregătește un „eveniment major”, transmite EFE-EPA. Cheollima Civil Defense (CCD), organizație cunoscută și drept "Free Joseon”, care se autointitulează guvernul nord-coreean din exil, a făcut anunțul pe propriul website și a spus că nu va mai face niciun anunț până atunci. Grupul a mai spus că multe articole publicate despre organizație conțin informații neadevărate și a cerut organizațiilor media să respecte caracterul anonim al membrilor săi și să publice doar informații verificate. (EFE-EPA-EuroEFE)

LONDRA

Încă un eșec: Deputații au votat împotriva tuturor opțiunilor alternative la planul pentru Brexit al premierului Theresa May, inclusiv măsuri care cereau rămânerea în uniunea vamală sau un al doilea referendum. Cabinetul ține marți o ședință considerată extrem de importantă în a găsi o cale de ieșire din impas. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

UE în Constituție? Partidul popular de centru dreapta (PSL/PPE) a spus că va propune un proiect de lege prin care parlamentarii să consacre apartenența la UE în Constituția Poloniei. „Va fi un test pentru a vedea cine este pentru apartenența la UE și cine se opune”, a spus liderul partidului, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz. Propunerea vine pe fundalul discuțiilor privind alegerile europene și acuzațiilor că partidul de guvernământ (PiS/ECR) vrea să scoată Polonia din UE. (EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Nu Convenției de la Istanbul: Parlamentul slovac a respins vineri, cu o zi înaintea alegerilor prezidențiale, Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (cunoscută drept Convenția de la Istanbul). Respingerea a venit și cu voturile extremiștilor neo-naziști. Slovacia a semnat protocolul în 2011, dar nu l-a ratificat încă, dar experții spun că legile slovace și internaționale deja menționează aspectele din convenție. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Prioritizarea Balcanilor de Vest: După o întâlnire cu omologul său austria, președintele Parlamentului ceh Radek Vondráček a spus că extinderea UE în Balcanii de Vest este prioritară, pentru a nu intra în zona de influență a altor mari puteri. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Consultări pentru referendum: Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va consulta Parlamentul în privința referendumului pe care vrea să îl convoace pentru 26 mai, ziua alegerilor europene. Iohannis a spus că vrea o reconsultare a Parlamentului pentru lărgirea ariei de cuprindere a referendumului pentru ca acesta să fie „mai eficient și mai puternic”. Președintele a spus că obiceiul PSD de a schimba legile justiției și Codurile Penale prin Ordonanță de Urgență „nu se poate tolera” și că „este obligatorie reglementarea folosirii acestor ordonanțe de urgență”. PSD a spus că nu va comenta asupra referendumului până când Iohannis nu anunță întrebarea. (EURACTIV.ro)

ATENA

Alexis Tsipras în Macedonia: Premierul Greciei se află astăzi la Skopje, pentru prima dată după semnarea acordului de la Prespa, care a încheiat o dispută de 25 de ani asupra numelui țării vecine. Peste 100 de oameni de afaceri îl însoțesc pe Tsipras care vrea să creacă nivelul de cooperare economică cu Macedonia de Nord.

Noul președinte al CEDO: Curtea Europeană a Drepturilor Omului l-a ales pe Linos-Alexandre Sicilianos drept Președinte al Curții. Sicilianos îi urmează lui Guido Raimondi, al cărui mandat expiră pe 4 mai. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

Tsipras pentru Nobel?: Papa Francisc a spus că Tsipras merită Premiul Nobel pentru atitudinea sa în tipul crizei refugiaților. Papa a spus că premierul grec i-a spus într-o discuție că drepturile omului primează în fața acordurilor. „Numai pentru această propoziție merită Premiul Nobel”, a spus suveranul pontif. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

SOFIA

Moderați sau radicali: Potrivit unui sondaj al Alpha Research, 68,2% dintre bulgari preferă partidele moderate pentru a evita riscurile asupra viitorului Europei, în timp ce 31,8% ar vota în favoarea unor mișcări mai radicale pentru a se confrunta cu elitele politice. (Dnevnik.bg)

ZAGREB 

Misterul planează asupra listei popularilor: Partidul de guvernământ HDZ (PPE), de centru dreapta, este singurul care nu a dezvăluit încă lista candidaților pentru alegerile europene. Reprezentanții partidului au spus că ar putea prezenta lista în această săptămână, dar surse politice spun că sunt dispute aprinse între facțiunile de dreapta și cele mai moderate din partid. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)