În ciuda iernii, ultima speranță a unora de a stăvili fluxul migratoriu către UE, 30.000 de oameni au traversat Marea Mediterană din Turcia spre Grecia. 87 și-au pierdut viața. Spre comparație: în ianuarie 2015 fuseseră 1.700 de refugiați ajunși.

E drept că luna ianuarie 2015 nu reprezenta încă punctul culminant al valului de refugiați din Orientul Mijlociu și Nordul Africii către Europa. Abia în vară numărul acestora a început să crească razant.

Autoritățile elene au anunțat de exemplu că numai în ziua de marți au ajuns în portul Pireu două feriboturi cu 831 de refugiați la bord. Aceștia au fost aduși din insulele Lesbos, Chios și Kos.

De regulă, oamenii nu stau mai mult de câteva zile înainte să pornească pe ruta balcanică spre Europa de Vest.

Numărul refugiaților este impresionant, mai ales în condiții de iarnă. El e dat de mai mulți factori printre care zvonurile că granițele se vor închide și pentru afgani și irakieni (care în prezent au voie să ajungă în Europa de Vest). Așa se face că persoane din aceste țări se grăbesc să pornească la drum în speranța că vor mai apuca să treacă granița dintre Grecia și Macedonia.

Apoi, Turcia ar trebui să controleze mai bine frontierele, cel puțin asta spune acordul la care a ajuns cu UE. Înțelegerea nu e gratis pentru europeni, prețul e chiar relativ piperat: 3 miliarde de euro în schimbul cărora Ankara trebuie să securizeze mai bine frontiera maritimă și să combată traficul de persoane.

E drept, Turcia a nunțat săptămâna trecută o primă măsură convenită cu UE: refugiații care sunt în Turcia de mai mult de șase luni primesc drept de muncă, ceea ce înainte nu aveau.

Despre celelalte obligații nu se poate spune că există un avânt de asumare din partea Turciei. Confruntat cu acest val masiv, președintele grec chiar a acuzat Turcia că ar fi mână în mână cu traficanții de persoane.