Peste 300.000 de cărți au fost scoase din școlile și bibliotecile din Turcia și distruse, după tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit ministrului educației.

Ziya Selçuk, ministrul turc al Educației, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost de distruse de Guvernul de la Ankara, care vrea să distrugă orice e legat de Fethullah Gülen, clericul musulman auto-exilat în SUA, considerat de Turcia vinovat pentru lovitura de stat eșuată din 2016, relatează The Guardian. Gülen a negat în nenumărate rânduri orice implicare în tentativa de lovutiră de stat.

lnformația a fost publicată inițial de cotidianul Hürriyet, pentru ca apoi site-ul de știri Kronos27 să publice imagini cu cărți arse.

Potrivit site-ului Turkey Purge, care se descrie ca fiind "un grup mic de tineri jurnaliști care încearcă să fie vocea poporului turc ce suferă sub un regim opresiv", în 2016 a fost interzisă o carte de matematică deoarece o problemă includea inițialele lui Gülen - "de la punctul F la punctul G". În decembrie 2016, cotidianul BirGün a relata că 1,8 milioane de cărți au fost ditruse și retipărite deoarece conțineau cuvântul Pennsylvania, locul în care trăiește Gülen. Conform unor relatări, străzile din Ankara numite Gülen au fost redenumite. 

Organizațiile care militează pentru libertatea de exprimare sunt îngrijorate de declarațiile oficialului turc. "În doar trei ani, peisajul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 de edituri au fost închise prin decrete de urgență pentru că ar disemina propagandă teroristă", au precizat PEN International și English PEN într-o declarație comună.

Un raport al English PEN din 2018 arată că 200 de edituri și instituții media au fost închise, 80 de scriitori au fost subiectul anchetelor și urmăririlor penale și 5.822 de cadre universitare au fost date afară din 118 de universități de stat.