Israel a acuzat vineri instituțiile Uniunii Europene că finanțează organizații nonguvernamentale care sprijină boicotarea statului israelian și a cerut oprirea acestor finanțări.

Ministerul pentru Afaceri Strategice și Diplomație Publică a prezentat un studiu de 40 de pagini, în care se arată că astfel de grupuri, palestiniene și europene, au primit cinci milioane de euro de la Uniunea Europeană, în 2016, relatează Reuters.

Autorii studiului susțin că datele privind finanțarea provin de la UE.

Delegația UE în Israel a precizat că nu a primit informații de la Guvernul israelian, dar e dispusă să furnizeze orice fel de date relevante privind activitățile finanțate de Uniune.

”Banii din bugetul UE pot fi cheltuiți doar pentru scopul pentru care au fost oferiți, în conformitate cu reguli stricte de transparență”, a declarat un oficial al Delegației, adăugând că are încredere că UE nu finanțează terorismul sau organizații care boicotează Statul Israel.

Potrivit raportului, mai mult de 10 organizații care ”promovează boicotarea Israelului” au primit bani europeni. 

Printre acestea se numără Norwegian People's Aid, pe care UE a finanțat-o cu 1,76 milioane de euro în 2016, organizație sancționată de către autoritățile americane pentru legăturile sale cu gruparea islamistă Hamas și Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei (PFLP). Ambele sunt considerate organizații teroriste de către UE, SUA și Israel.

ONG-ul a recunoscut că a încălcat termenii grantului acordat de USAID prin instruirea unor reprezentanți ai Hamas și ai Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, în cadrul unui proiect de leadership adresat tinerilor palestinieni din Gaza.

Ministerul pentru Afaceri Strategice mai susține că mai multe milioane de euro au ajuns la astfel de ONG-uri prin intermediul unor entități care au primit asistență din partea UE.