Guvernul recent instalat în Italia nu este de acord cu acordul de liber schimb încheiat de UE cu Canada.

Vicepremierul italian Luigi Di Maio, liderul Mișcării 5 Stele (M5S, antisistem), a confirmat vineri că majoritatea parlamentară ar respinge Acordul de comerț liber între Uniunea Europeană și Canada (CETA), ceea ce ar pune în pericol însăși existența înțelegerii, relatează Agerpres.

„Foarte curând CETA va ajunge în parlament pentru ratificare și această majoritate îl va respinge”, a spus Di Maio în fața adunării principalului sindicat al agricultorilor italieni, Coldiretti.

„Dacă doar unul dintre funcționarii italieni din străinătate continuă să apere tratate înșelătoare precum CETA, el va fi retras” de la post, a adăugat liderul M5S.

Semnat în octombrie 2016 de UE și Canada și aprobat în februarie 2017 de Parlamentul European, CETA trebuie să fie ratificat de parlamentul fiecăruia dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene pentru a fi valid, deși la 21 septembrie el a intrat în vigoare provizoriu. Până în prezent, CETA a fost ratificat de zece state din UE.

Ministrul italian al agriculturii, Gian Marco Centinaio, membru al Ligii (extrema dreaptă), a anunțat la 14 iunie că majoritatea parlamentară nu va ratifica acordul de comerț liber cu Canada întrucât el nu protejează decât o mică parte a denumirilor de origine protejată (DOP) și a indicațiilor geografice protejate (IGP) ale Italiei.

Potrivit Reuters, din cele 28 de state membre UE, Italia are cele mai multe produse alimentare protejate, printre care se numără parmezanul Parmigiano Reggiano sau șunca Prosciutto di Parma.

În cadrul acordului CETA, Canada a recunoscut peste 40 produse, din totalul celor 292 înregistrate de Italia în sistemele de calitate ale UE.