Premierul britanic se pregătește de o confruntare cu parlamentarii, după ce un oficial guvernamental a susținut că Johnson va convoca anticipate, dacă Guvernul va suferi o înfrângere în Parlament în privința Brexit, relatează BBC Online.

UPDATE

00:59 Premierul a reiterat faptul că va propune o moțiune privind organizarea de alegeri anticipate pe 15 octombrie. Dezbaterea și votul pe moțiune ar putea avea loc miercuri seara, în cazul în care trece proiectul de lege privind blocarea Brexit.

00:57 Surse guvernamentale citate de BBC susțin că cei 21 de rebeli vor fi suspendați din Partidul Conservator, așa cum amenințase înainte de vot Boris Johnson. Printre rebeli se află Nicholas Soames, nepotul lui Winston Churchill, și doi foști miniștri de finanțe, Philip Hammond și Kenneth Clarke. 

00:30 21 de conservatori au votat împotriva propriului Guvern.

00:15 Parlamentarii au votat o moțiune al cărei scop este de a prelua controlul asupra agendei Legislativului. Moțiunea a fost votată de 328 de membri ai Camerei Comunelor, în timp ce 301 au votat ”împotrivă”.

După obținerea controlului asupra afacerilor parlamentare, miercuri ar urma să fie supus la vot un proiect de lege care l-ar obliga pe Boris Johnson să ceară o amânare a Brexit până la 31 ianuarie 2020, în afara cazului în care un acord e aprobat de Parlament sau acesta acceptă ieșirea din UE fără acord.

23:20 În fața Palatului Westminster au loc mai multe proteste. 

23:00 Conservatorul Liam Fox, fost ministru al comerțului, spune că o amânare a Brexit va provoca neîncredere între Parlament și poporul britanic.  

22:15 Vicepreședintele SUA, Mike Pence, aflat în vizită în Irlanda, a cerut UE să poarte negocieri de ”bună credință” cu Boris Johnson pentru a ajunge la un acord privind Brexit care să "respecte suveranitatea Regatului Unit". 

Premierul irlandez, Leo Varadkar, i-a spus lui Pence că Guvernul de la Dublin sprijină acordul deja încheiat între UE și Marea Britanie.


21:52 Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a aprobat o dezbatere de urgență privind Brexitul propusă de parlamentarii care încearcă să blocheze părăsirea UE fără un acord.

Parlamentarul Phillip Lee a plecat din partidul premierului Boris Johnson, lăsând Guvernul fără majoritate în Legislativ, înaintea unui vot crucial prin care Camera Comunelor încearcă să împiedice un Brexit fără acord. Lee, care s-a dus la liberal-democrați, și-a anunțat demisia chiar în timpul discursului premierului Boris Johnson în Camera Comunelor.


+++

După ce s-a întâlnit cu alți lideri ai opoziției, Corbyn a declarat că parlamentarii pot bloca un Brexit fără acord și pot declanșa alegeri anticipate. Și Philip Hammond, fost ministru de Finanțe în Cabinetul May, crede că sunt suficiente voturi pentru a bloca un Brexit dur.

***

Purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva a declarat marți, la insistențele jurnaliștilor, că singurul progres înregistrat e faptul că echipele de negociere se întâlnesc de două ori pe săptămână.

*** 

Boris Johnson s-a întâlnit marți cu parlamentarii conservatori rebeli, dar aceștia nu au fost convinși de explicațiile premierului privind obținerea unui nou acord cu UE până la 31 octombrie. Totodată, ei au transmis că premierul nu le-a dat "un răspuns rezonabil" privind incapacitatea guvernului de a veni cu o alternativă la backstop.

***

În cazul în care mai mulți parlamentari conservatori rebeli se vor alătura marți opoziției laburiste pentru a bloca opțiunea unui Brexit fără acord și a-l obliga pe Boris Johnson să ceară o nouă amânare a ieșirii din UE, premierul va introduce în Parlament o moțiune prin care va solicita alegeri anticipate pe 14 octombrie. Dacă va fi introdusă această moțiune, parlamentarii urmează să se pronunțe miercuri asupra ei. 

Într-o declarație de presă făcută luni seara, Boris Johnson a declarat că nu vrea alegeri anticipate, dar va fi "imposibilă" obținerea de progrese în negocierile cu UE, dacă parlamentarii își impun punctul de vedere și amână Brexit până la 31 ianuarie 2020.

Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, spune că partidul său e pregătit pentru alegeri legislative, în timp ce secretarul din umbră pentru Irlanda de Nord, Tony Lloyd, susține că laburiștii vor vota împotriva organizării anticipatelor înainte de 31 octombrie. El a declarat că Partidul Laburist "nu-l va lăsa pe Boris Johnson să dicteze termenii unor alegeri care ar duce la prăbușirea țării fără un acord" privind Brexit.

În încercarea de a-i convinge pe conservatorii rebeli să nu voteze blocarea Brexit, Johnson le-a spus că șansele de a încheia un acord cu Bruxelles au crescut în ultimele trei săptămâni: "Eu nu vreau alegeri, voi nu vreți alegeri". 

Parlamentarul Hilary Benn a scris pe Twitter că scopul legii este de a bloca o ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană pe 31 octombrie fără acord, decât dacă Parlamentul își dă consimțământul.

Premierul a insistat că ar putea reuși modificarea actualului acord privind Brexit la summitul UE din 17 octombrie.