Jean Claude Juncker nu s-a abținut niciodată să-l critice pe premierul Ungariei, dar partidul acestuia, Fidesz, este în continuare parte a popularilor europeni, cel mai puternic grup politic din UE.

Totuși, Juncker a recunoscut acum că apartenența la Partidul Popular European (PPE) a partidului de guvernământ din Ungaria „este o problemă”, potrivit presei italiene, citate de EURACTIV.com.

Juncker a fost întrebat joi de reporterii italieni, la sosirea în Parlamentul European, dacă poziția de membru PPE al Fidesz este o problemă, iar șeful Comisiei Europene a răspuns: „da, pentru mine este o problemă”.

„Frans o știe”, a adăugat Juncker, făcând referire la prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, care critică de mult timp slăbirea statului de drept în Ungaria, dar și în Polonia sau România.

Juncker, care l-a întâmpinat odată pe Orban cu replica „vine dictatorul”, a participat joi la conferința președinților de grupuri politice din Parlamentul European, unde s-a decis ca Orban să-și poată susține poziția înaintea unei dezbateri în care Parlamentul va decide dacă să sancționeze Ungaria pentru încălcarea statului de drept. Astfel, lui Orban i-au fost alocate șapte minute pentru a-și susține poziția marțea viitoare, înainte ca eurodeputații să voteze un raport care ar putea duce la suspendarea dreptului de vot al Ungariei în Consiliul UE.

Votul de săptămâna viitoare ar putea fi un moment decisiv pentru popularii din Parlamentul European, al cătot comportament ar putea, de fapt, decide votul. PPE are cele mai multe mandate în legislativul european, dar Fidesz este membru al acestui grup politic și este neclar încă dacă popularii își vor susține aliații din Ungaria.

Totuși, Parlamentul nu are singur puterea de a decide lansarea procedurii pentru activarea articolului 7 din Tratatul UE - care poate duce la suspendarea drepturilor de vot a unui stat membru. Dacă eurodeputații votează în acest sens, Consiliul va lansa propria investigație privind pretinsa încălcare de către Ungaria a valorilor UE.

Până acum, doar Polonia a intrat în această procedură, iar Ungaria spus în repetate rânduri că va vota împotrivă, ceea ce ar putea determina Varșovia să întoarcă serviciul guvernului maghiar.