„De la bun început, britanicii au fost europeni doar part-time. Avem nevoie de europeni full-time”, a declarat Jean Claude Juncker, liderul până la 31 octombrie al Comisiei Europene.

Juncker a amintit, într-un interviu acordat Euronews, că britanicii nu au fost niciodată complet integrați în Uniunea Europeană.

„Britanicilor li s-a spus timp de mai mult de 40 de ani că sunt în (Uniune), dar nu au vrut să participe în toate politicile care au fost decise”, a spus Juncker.

Comisia condusă de Juncker își va încheia mandatul pe 31 octombrie, dată la care este programată și ieșirea Marii Britanii din UE. Juncker a apreciat însă că din Brexit vor pierde și UE și Marea Britanie și că a fost „o greșeală” ca ieșirea Marii Britanii din UE să fie supusă unui vot popular.

În ceea ce privește Executivul care îi va succeda la cârma Uniunii Europene, Juncker s-a declarat în dezacord cu portofoliul acordat fostului său purtător de cuvânt, Margaritis Schinas, reprezentantul Greciei în viitoarea Comisie.

„Nu-mi place ideea ca modul de viață european să fie pus în opoziție cu migrația”, a declarat Juncker. El a spus că știe că titulatura este în dezacord și cu valorile lui Schinas și că este posibil ca denumirea portofoliului să fie schimbată.

Iar în ceea ce privește desemnarea succesoarei sale, Ursula von der Leyen, Juncker a admis că procedura nu a fost „foarte transparentă”, dar a susținut și că Parlamentul European nu și-a susținut poziția până la capăt. Parlamentul a anunțat înainte de alegeri că nu va accepta numirea ca șef al Comisiei a unei persoane care nu a fost cap de listă în alegerile europarlamentare, dar a acceptat până la urmă propunerea venită de la Consiliul European.