Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că Marea Britanie nu va mai obține noi amânări pe termen scurt ale Brexitului dacă Parlamentul de la Londra nu ratifică acordul de ieșire până pe 12 aprilie.

Juncker a menționat că este „foarte probabil” ca ieșirea Marii Britanii din UE să se facă fără un acord, dar că UE este pregătită pentru acest scenariu.

„Data de 12 aprilie este ultimul termen pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă nu va proceda astfel până atunci, nicio altă amânare pe termen scurt nu va fi posibilă”, a spus Juncker în plenul Parlamentului European.

„Un scenariu 'no-deal' la miezul nopții, pe 12 aprilie, este acum un scenariu foarte probabil. Nu este un rezultat pe care să-l vreau. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită", a mai spus președintele Comisiei.

În dezbaterea din legislativul european, cea mai mare parte a deputaților au susținut acordul de retragere negociat de UE cu guvernul condus de Theresa May. Dar acest acord a fost respins de trei ori de Parlamentul britanic, iar UE refuză o renegociere a acestuia, astfel că probabilitatea ca Marea Britanie să iasă din comunitatea europeană fără un acord este destul de mare.

În încercarea de a depăși impasul, premierul conservator Theresa May va discuta cu liderul opoziției laburiste Jeremy Corbyn începând din această seară pentru a vedea cum pot continua discuțiile dintre UE și Marea Britanie.

Și eurodeputații au punctat că acordul de retragere este cea mai bună variantă și singura posibilă, dar Declarația politică privind viitorul relațiilor dintre UE și Marea Britanie este suficient de flexibilă și poate fi modificată pentru a obține sprijinul Camerei Comunelor.

Guvernul conservator a refuzat rămânerea în piața comună a UE și uniunea vamală, în timp ce liderul laburist ar vrea o variantă mai „blândă” a Brexit, cu păstrarea unei uniuni vamale cu UE, variantă ce ar rezolva și problema frontierei din Irlanda.