Președintele Comisiei Europene spune că a avut o întâlnire pozitivă cu premierul britanic Boris Johnson și nu exclude posibilitatea încheierii unui acord privind Brexit.

Într-un interviu acordat Sky News, Jean Claude Juncker, șeful Comisiei Europene, a sugerat că ar fi dispus să renunțe la plasa de siguranță inclusă în acordul de retragere a Marii Britanii din UE. Mecanismul de backstop este destinat evitării reapariției unei frontiere fizice în Irlanda în cazul în care Marea Britanie și Uniunea Europeană nu ajung la un acord privind relația post-Brexit.

Dar mecanismul a fost aspru criticat în Marea Britanie, iar premierul Boris Johnson a spus că preferă să iasă din UE fără un acord, decât să accepte plasa de siguranță în forma actuală.

Juncker s-a întâlnit în această săptămână cu Boris Johnson și spune că i-a cerut acestuia să vină cu propuneri concrete privind mecanismele alternative pe care le-ar dori implementate până la finalul perioadei de tranziție.

„Nu am o relație erotică cu backstop-ul. Dacă rezultatele sunt acolo, nu-mi pasă de instrumente”, a declarat Juncker. „Dacă obiectivele sunt acolo, toate obiectivele, atunci nu avem nevoie de backstop”, a adăugat șeful Comisiei, care a precizat că acest mecanism este  granație, nu un scop în sine.

În ceea ce privește șansele ca UE și Marea Britanie să ajungă la o înțelegere, Juncker și-a exprimat speranța că acest lucru se va întâmpla. „Putem ajunge la un acord, nu îmi place ideea unui «no deal», pentru că acesta ar avea consecințe catastrofale. Este mai bine, pentru Marea Britanie și pentru Uniunea Europeană, să aibă un acord”, a spus el.

Pe de altă parte, Juncker nu vede nicio șansă ca Brexit să nu aibă loc. Marea Britanie ar urma să iasă din UE la 31 octombrie, dată în care se va încheia și mandatul Comisiei conduse de Juncker.