Liderii arabi au condamnat duminică decizia președintelui american Donald Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Goland, într-un semn rar de unitate arabă pe fondul disputelor regionale, relatează dpa.

Într-un discurs susținut în deschiderea summitului anual al Ligii Arabe de la Tunis, regele Salman, a cărui țară este un aliat regional cheie al SUA, a respins duminică decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan.

"Subliniem din nou că respingem categoric orice măsuri care pot afecta suveranitatea Siriei asupra Golan", a spus monarhul saudit.

Israelul a cucerit zona strategică Înălțimile Golan de la Siria în 1967, în urma războiului arabo-israelian. Israel a anexat acest teritoriu în 1981, deși decizia nu a fost recunoscută la nivel internațional.

Luna trecută, Trump a semnat o proclamație care exprima sprijinul pentru suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, într-o ceremonie de la Casa Albă la care a participat premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Chestiunea Înălțimilor Golan este o temă centrală a reuniunii de o zi a Ligii Arabe.

Președintele tunisian Beji Caid Essebsi a avertizat duminică că gestul SUA va alimenta tensiunile regionale. "După cum recunoaște comunitatea internațională, acesta este un teritoriu arab ocupat", a spus Essebsi la summit.

"Ar trebui făcute eforturi pentru a pune capăt ocupației și a obține securitate și stabilitate, în loc să fie consacrată politica faptului împlinit, încălcând legitimitatea rezoluțiilor internaționale și ridicând nivelul tensiunilor în regiune", a adăugat el.

Liderul Ligii Arabe, Abdul Gheit, a fost foarte critic față de decizia lui Trump. "Ocupația este o crimă și legalizarea ei un păcat", a spus Abdul Gheit la același summit.

Decizia lui Trump privind Înălțimile Golan a urmat după mutarea, anul trecut, a ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, care a provocat furie în lumea musulmană.

Președintele sirian Bashar al-Assad nu a fost invitat la summiturile Ligii Arabe după ce cei 22 de membri ai organizației au suspendat țara sa din Ligă în 2011, în semn de protest împotriva reprimării brutale de către forțele fidele guvernului său a revoltei pro-democrație care a evoluat într-un război civil devastator.

În ultimele luni, unele țări arabe au semnalat o "încălzire" a atitudinii lor față de guvernul izolat al lui Al-Assad, notează dpa.

De asemenea, reuniunea de duminică are loc în contextul unei dispute pe termen lung între blocul condus de saudiți și emiratul vecin al Qatarului.

Emirul Qatarului Tamim bin Hamad Al Thani participă la summit, la câteva luni după ce a lipsit la o reuniune regională din Arabia Saudită.

În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egipt au rupt legăturile diplomatice, economice și de transport cu Qatarul, acuzându-l că sprijină și finanțează teroriști, o acuzație negată de Doha.

Arabia Saudită și EAU poartă un război devastator în Yemen împotriva rebelilor aliați cu Iranul, un rival regional al Riadului.