Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat dumiică acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul, dar și declarația care va viza relația UE-Marea Britanie post-Brexit.

"Consiliul European aprobă acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Uniunea Europeană și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice", au scris liderii celor 27 de state membre în concluziile Summitului extraordinar de la Bruxelles de duminică, scriu agențiile de presă internaționale.

Acordul de retragere are 585 de pagini și detaliază condițiile juridice ale ieșirii Marii Britanii din UE, la 29 martie 2019. De asemenea, Marea Britanie este prima țară care urmează să părăsească UE.

Liderii din UE s-au exprimat de asemenea în favoarea "unei relații cât mai strânse posibil" cu Londra după Brexit. Această relație a făcut obiectul unei "declarații politice" separate de acordul de divorț, care subliniază obiectivele comune ale Londrei și Bruxellesului pentru viitoarea lor relație și care a fost de asemenea aprobat de Consiliul European.

Liderii celor 27 de state membre mulțumesc negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, "pentru eforturile sale neobosite" și pentru "contribuția sa în menținerea unității printre cele 27 de state membre de-a lungul negocierilor cu Londra". În procesul-verbal al summitului se reafirmă că un acord privind pescuitul este "o prioritate" și că acesta ar trebui negociat cu Marea Britanie "înainte de încheierea perioadei de tranziție" la sfârșitul lunii decembrie 2020.

În anexe, printre care se numără și o scrisoare a reprezentantului britanic la Consiliul European, precum și o scrisoare a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și a președintelui Consiliului European, Donald Tusk, către premierul spaniol Pedro Sanchez, sunt date asigurări Spaniei asupra faptului că ea va avea un cuvânt de spus în discuțiile privind viitoarea relație dintre UE și Gibraltar.Chestiunea acestui teritoriu britanic situat la extremitatea sudică a Spaniei a amenințat desfășurarea summitului până în ajunul reuniunii.

"Tratatul de retragere", negociat cu dificultate timp de 17 luni între Londra și Bruxelles, mai trebuie de acum ratificat de Parlamentul European și în special de Parlamentul britanic înainte de a intra în vigoare.

Însă aprobarea parlamentarilor britanici, care ar urma să voteze în decembrie, este departe de a fi o certitudine.Declarația politică adoptată de liderii din UE face apel la parlamentul britanic să sprijine la rândul său acordul.

"Voi face campanie cu toate forțele mele pentru a câștiga acest vot (...), pentru binele Marii Britanii și pentru întreaga noastră populație", a promis premierul Theresa May într-o scrisoare deschisă publicată duminică în presa britanică.

"Acum este momentul ca toată lumea să își asume responsabilitățile", a spus Barnier la sosirea la summitul de la Bruxelles, adăugând că "vom rămâne aliați, parteneri și prieteni" cu Marea Britanie.

La rândul său, Juncker a spus înaintea summitului că a vedea că Marea Britanie părăsește UE "nu este un moment de jubilare sau de celebrare", ci este "un moment trist și o tragedie".

sursa: Agerpres