Partidul lui Recep Erdogan ar putea pierde pentru prima dată din 1994 încoace administrarea celor mai importante orașe din Turcia, în urma alegerilor municipale desfășurate la sfârșitul săptămânii.

UPDATE

AKP rămâne principala forță politică din Turcia cu un scor general de 44%, dar pierde în câteva orașe mari, inclusiv din Anatolia, fieful formațiunii conservatoare.

Rezultatele finale nu au fost publicate, dar - conform celor parțiale - AKP ar putea pierde nu  doar în capitala Ankara, ci și în Istanbul, cel mai mare mare și principala metropolă economică, și Antalia, cea mai renumită stațiune turistică din Turcia. 

După ce timp de trei ore nu a mai publicat nimic despre alegeri, agenția de stat Anadolu l-a dat câștigător la Primăria Istanbul pe candidatul opoziției Ekrem Imamoglu (CHP) - cu 48,79%, față de 48,51% pentru candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim. Acesta din urmă a precizat, într-o conferință de presă, că numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. La momentul declarației sale mai erau de numărat buletinele din 13 secții de vot, plus renumărarea voturilor invalidate, în condițiile în care diferența era de 25.000 de voturi.

Rezultatele finale ar putea fi aflate abia peste 10 zile, întrucât vor fi depuse contestații și cereri pentru renumărarea voturilor invalidate. Secretarul general al AKP, Fatih Sahin, a anunțat că formațiunea președintelui Erdogan va contesta inclusiv rezultatul din Ankara.

***

Opoziția a câștigat capitala Ankara, dar situația e în continuare neclară în cel mai mare oraș al Turciei Istanbul, unde au fost anulate peste 290.000 de voturi. Candidatul opoziției are cu 25.000 de voturi mai mult decât cel al AKP, dar mai sunt de numărat voturi și se așteaptă cereri pentru renumărarea voturilor anulate.

+++

Binali Yildirim, fost premier și președinte al parlamentului, este pe primul loc în cursa pentru primăria orașului Istanbul, transmite Agerpres.

După numărarea a 88% din voturi, Yildirim, din partea Partidului justiției și dezvoltării (AKP), deține 49,6% din sufragii, dar candidatul opoziției Ekrem Imamoglu este creditat cu 47,7% din voturi.

Imamoglu, din partea Partidului republican al poporului (CHP) și al alianței de centru-dreapta Iyi, a declarat în cadrul unei conferințe de presă: "Din nefericire este vorba despre o manipulare reală". El le-a cerut oamenilor să monitorizeze atent numărarea voturilor.

Centrul cultural și de afaceri al țării a fost condus de tabăra islamistă conservatoare din 1994, anul în care Recep Tayyip Erdogan, acum președinte, a fost ales primar al Istanbulului.

Mansur Yavas, candidatul opoziției pentru primăria din Ankara, deține, cu 49,8% din voturi, un avans sensibil în fața rivalului din partea AKP. Fostul ministru Mehmet Ozhaseki este candidatul AKP pentru capitala Turciei, care a fost controlată de conservatori tot din 1994.