Partidul lui Recep Erdogan ar putea pierde pentru prima dată din 1994 încoace administrarea celor mai importante orașe din Turcia, în urma alegerilor municipale desfășurate la sfârșitul săptămânii.

UPDATE

AKP rămâne principala forţă politică din Turcia cu un scor general de 44%, dar pierde în câteva oraşe mari, inclusiv din Anatolia, fieful formaţiunii conservatoare.

Rezultatele finale nu au fost publicate, dar - conform celor parţiale - AKP ar putea pierde nu  doar în capitala Ankara, ci şi în Istanbul, cel mai mare mare şi principala metropolă economică, şi Antalia, cea mai renumită staţiune turistică din Turcia. 

După ce timp de trei ore nu a mai publicat nimic despre alegeri, agenţia de stat Anadolu l-a dat câştigător la Primăria Istanbul pe candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu (CHP) - cu 48,79%, faţă de 48,51% pentru candidatul AKP, fostul premier Binali Yildirim. Acesta din urmă a precizat, într-o conferinţă de presă, că numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. La momentul declaraţiei sale mai erau de numărat buletinele din 13 secţii de vot, plus renumărarea voturilor invalidate, în condiţiile în care diferenţa era de 25.000 de voturi.

Rezultatele finale ar putea fi aflate abia peste 10 zile, întrucât vor fi depuse contestaţii şi cereri pentru renumărarea voturilor invalidate. Secretarul general al AKP, Fatih Sahin, a anunţat că formaţiunea preşedintelui Erdogan va contesta inclusiv rezultatul din Ankara.

***

Opoziţia a câştigat capitala Ankara, dar situaţia e în continuare neclară în cel mai mare oraş al Turciei Istanbul, unde au fost anulate peste 290.000 de voturi. Candidatul opoziţiei are cu 25.000 de voturi mai mult decât cel al AKP, dar mai sunt de numărat voturi şi se aşteaptă cereri pentru renumărarea voturilor anulate.

+++

Binali Yildirim, fost premier şi preşedinte al parlamentului, este pe primul loc în cursa pentru primăria oraşului Istanbul, transmite Agerpres.

După numărarea a 88% din voturi, Yildirim, din partea Partidului justiţiei şi dezvoltării (AKP), deţine 49,6% din sufragii, dar candidatul opoziţiei Ekrem Imamoglu este creditat cu 47,7% din voturi.

Imamoglu, din partea Partidului republican al poporului (CHP) şi al alianţei de centru-dreapta Iyi, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă: "Din nefericire este vorba despre o manipulare reală". El le-a cerut oamenilor să monitorizeze atent numărarea voturilor.

Centrul cultural şi de afaceri al ţării a fost condus de tabăra islamistă conservatoare din 1994, anul în care Recep Tayyip Erdogan, acum preşedinte, a fost ales primar al Istanbulului.

Mansur Yavas, candidatul opoziţiei pentru primăria din Ankara, deţine, cu 49,8% din voturi, un avans sensibil în faţa rivalului din partea AKP. Fostul ministru Mehmet Ozhaseki este candidatul AKP pentru capitala Turciei, care a fost controlată de conservatori tot din 1994.