Președintele Franței a spus că ar susține numirea Angelei Merkel, cancelarul Germaniei, drept președinte al Comisiei Europene, dacă aceasta își dorește să preia conducerea Executivului UE.

Întrebat în legătură cu negocierile pentru funcțiile de conducere de la nivel european, care au loc după alegerile europarlamentare, Macron a declarat, pentru un postul de televiziune elvețian RTS: „Europa are nevoie de personalități puternice, are nevoie de oameni cu credibilitate și competenți pentru pozițiile respective”, notează HotNews.ro.

Întrebat concret dacă ar susține varianta Merkel pentru poziția de președinte al Comisiei Europene, președintele francez a spus: „Nu aș vrea să vorbesc în locul ei. Dacă și-ar dori (să ocupe această funcție - n.r.), aș susține-o, cu siguranță. Pentru că eu cred că avem nevoie de cineva puternic”.

Angela Merkel și-a anunțat plecarea de la vârful creștin-democraților germani, urmând să demisioneze și din postul de cancelar al Germaniei în 2021. Ea a spus că nu-și doresțe o altă funcție politică după retragere.

Numele Angelei Merkel a fost vehiculat și ca variantă pentru șefia Consiliului European, care reunește liderii de stat și de guvern din UE, după încheierea mandatului lui Donald Tusk în 20 noiembrie.