Președintele francez, Emmanuel Macron, a profitat de discursul său în Congresul SUA pentru a denunțat naționalismul și izolaționismul, relatează BBC Online.

Emmanuel Macron a declarat miercuri, în fața celor două camere reunite ale Congresului de la Washington, că astfel de politici reprezintă o amenințare la adresa prosperității globale. Discursul său a fost văzut ca unn atac voalat la adresa politicii lui Donald Trump - ”America First”.

Liderul francez s-a referit și la comerțul internațional, chestiunea iraniană și mediu, pe un ton în vizibil contrast cu atmosfera caldă de până acum a vizitei sale în SUA. 

Macron a salutat ”legătura puternică” dintre SUA și Franța. El a reușit să construiască o relație solidă cu Trump, fiind primul lider primit la Casa Albă într-o vizită de stat de către actualul președinte. Dar discursul său din Congres a arătat că cei doi nu sunt de acord asupra unor subiecte. Emmanuel Macron a declarat că izolaționismul și naționalismul pot părea ”remedii temporare pentru temerile noastre”, dar ”dacă închidem ușa nu vom opri evoluția lumii”.

Liderul francez a susținut că SUA au inventat multilateralismul și acum trebuie să-l reinventeze pentru a crea o ordine mondială a secolului XXI. El a mai spus că ONU și NATO ar putea să nu-și îndeplinească mandatele lor privind asigurarea stabilității, dacă Occidentul ignoră noile pericole mondiale.

În privința comerțului, Macron a avertizat că ”războiul comercial nu e un răspuns adecvat”, întrucât ”va distruge locuri de muncă și va duce la creșterea prețurilor”: "Trebuie să negociem în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului. Noi am făcut regulile, noi trebuie să le respectăm”. 

Președintele francez a abordat și problema dosarului iranian, precizând că Teheranul nu trebuie să dețină niciodată arma nucleară.

”Faptul că ne opunem ambițiilor nucleare iraniene nu ar trebui să ne conducă vreodată la un război în Orientul Mijlociu”, a spus Macron, reiterând că țara sa nu va abandona acordul încheiat în 2015, înțelegere la care Trump vrea să renunțe.