Țările din Grupul țărilor puternic industrializate (G7) au convenit "să ajute cât mai repede posibil țările lovite" de incendiile ce s-au extins în ultimele zile în jungla amazoniană, a anunțat duminică președintele Franței, Emmanuel Macron.

„Există o reală convergență pentru a spune «ne-am pus cu toții de acord să ajutăm cât mai repede posibil țările lovite de aceste incendii»”, a declarat președintele francez, care găzduiește o reuniune a G7 la Biarritz, în sud-vestul țării.

În fața apelurilor la ajutor, lansate în special de Columbia, „trebuie să ne arătăm prezenți”, a adăugat Macron, care a criticat vineri „lipsa de acțiune” a președintelui brazilian Jair Bolsonaro în fața acestui dezastru ecologic.

Imaginile cu „plămânul planetei” în flăcări au suscitat o emoție la nivel mondial și au propulsat acest subiect în centrul discuțiilor în G7.

Emmanuel Macron a anunțat duminică existența unor contacte în curs „cu toate țările Amazoniei (...) pentru a finaliza angajamente foarte concrete asupra mijloacelor tehnice și financiare”.

„Suntem pe cale să convenim asupra unui mecanism de mobilizare internațională pentru a putea ajuta într-un mod mai eficace aceste țări”, a precizat șeful statului francez.

În ceea ce privește problema pe termen mai lung privind reîmpădurirea Amazoniei, „au fost exprimate mai multe sensibilități” la masa de discuții, a adăugat Macron, subliniind atașamentul țărilor vizate față de suveranitatea națională.

„Însă miza Amazoniei atât pentru aceste țări, cât și pentru comunitatea internațională, este aceea - în termeni de biodiversitate, oxigen, luptă împotriva încălzirii climatice - încât trebuie să demarăm această reîmpădurire”, a pledat președintele francez.

Această criză de mediu amenință să torpileze și acordul comercial UE-Mercosur (Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay), semnat la sfârșitul lui iunie, după 20 de ani de tratative. Acuzându-l pe Bolsonaro că „a mințit” cu privire la angajamentele sale în privința mediului, Parisul a anunțat că, în aceste condiții, se opune tratatului.