O nouă rundă de știri din capitalele Europei, prezentate de echipa EURACTIV.

PARIS

Amabilități la nivel înalt: Michel Barnier nu a ezitat să adopte o atitudine critică împotriva familiei europene de care aparține (grupul de centrul-dreapta al popularilor europeni), dar a avut declarații mult mai amabile la adresa președintelui Emmanuel Macron într-un interviu radio. Negociatorul-șef al UE pentru Brexit a spus că Republicanii trebuie să-și definească mult mai clar intențiile privind suveranitatea națională și europeană și l-a felicitat pe Macron pentru poziția sa privind proiectul european. În același timp, o sursă citată de Reuters a spus că Macron ar dori ca Barnier să devină viitorul președinte al Comisiei Europene. Informația nu îi va pica bine lui Manfred Weber, candidatul desemnat oficial de PPE, dar nu foarte apreciat în cancelariile europene, în timp ce Barnier este bine văzut în Bruxelles. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

LONDRA

Laburiștii vor al doilea referendum: Jeremy Corbyn spune că laburiștii vor susține deesfășurarea unui nou referendum pentru Brexit, după ce alternativa sa la planul guvernului condus de Theresa May a fost respinsă de Parlament. „Vom susține un vot al publicului pentru a evita efectele negative ale acordului propus de conservatori, dar și dezastrul unui Brexit fără acord”, a spus Corbyn după votul din Camera Comunelor. PLanul laburiștilor vizează menținerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE, dar Corbyn a spus că este dispus să încerce și alte variante, precum organizarea de noi alegeri generale. (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

BERLIN

Bancher de top: Banca centrală a înregistrat un profit de 2,5 miliarde de euro anul trecut, comparativ cu 2 miliarde de euro în 2017. Acest rezultat i-a permis lui Jens Weidmann să câștige un al doilea mandat de opt-ani la șefia Bundesbank. Ca urmare, șeful băncii centrale germane rămâne în cursa pentru poziția extrem de râvnită de președinte al Băncii Centrale Europene. Mandatul actualului șef al BCE, Mario Draghi, expiră în acest an. (EURACTIV.de)

MADRID

Spania nu are nimic împotriva unei amânări a Brexit: Premierul spaniol a cerut șefei Cabinetului de la Londra să nu prelungească incertitudinea în privința Brexit, după ce Theresa May a oferit Camerei Comunelor dreptul de a vota pentru o extensie a perioadei de negociere cu UE. Pedro Sánchez a spus că nu s-ar opune extinderii dacă Parlamentul britanic vrea asta, dar a menționat că „o prelungire a incertitudinii prin amânarea termenelor nu este o alternativă rezonabilă și de dorit”. (EFE-EPA/EuroEFE.EA.es)

VARȘOVIA

O uniune a euroscepticilor: Partidele eurosceptice de dreapta din Polonia au constituit o alianță, care pretinde că nu este anti-europeană, ci pro-poloneză. Printre mișcările reunite se numără partidul unui ex-rapper și un grup condus de un candidat controversat la Primăria orașului Gdańsk.

Împotriva protecționismului în UE: Polonia și alte 16 state i-au trimis lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, o scrisoare în care cer menținerea regulilor care guvernează piața unică, ca reacție la riscurile crescute de protecționism în interiorul UE. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Cehii și spațiul: Comisia, Consiliul și Paramentul European au agreat o extindere a Agenției pentru sistemele de navigație prin satelit (GSA), cu sediul în Praga. Extinderea va fi benefică pentru economia cehă, prin creșterea veniturilor la buget și a numărului de angajați la 700, de la cei 500 din prezent. (Aneta Zachová, EURACTIV.cz)

BRATISLAVA

Cap de listă care nu vrea în PE: Unul dintre principalii lideri ai opoziției, Igor Matovič, șeful conservatorilor din partidul OĽaNO (ECR) a anunțat că va fi în fruntea listei partidului pentru alegerile europene, dar nu vrea să preia mandatul de eurodeputat. În schimb, și-a anunțat intenția de a câștiga un nou mandat în Parlamentul național. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

ROMA

Risc de contagiune: Comisia este îngrijorată în privința viitorului economic al Italiei și se teme de o extindere a efectelor negative în zona euro, din cauza datoriei publice foarte mari. Executivul UE rămâne circumspect în privința bugetului pe 2019 și a măsurilor programate de guvern: reforma pensiilor și venitul de bază. (Gerardo Fortuna)

ATENA

Nemulțumirea UE: Executivul UE și-a manifestat nemulțumirea și față de întârzierile în curățarea portofoliilor bancare de creditele neperformante, precum și față de un program al guvernului grec pentru protecția cumpărătorilor de locuințe. Comisia a criticat și întârzierile în privatizarea termocentralelor.

Opoziția vizitează Rusia: Liderul partidului Noua Democrație (EPP) Kyriakos Mitsotakis vizitează astăzi Moscova. Într-un interviu acordat agenției TASS, a cerut Rusiei să investească în producție, turism și active imobiliare, dar a adăugat că resursele energetice ale Europei trebuie diversificate. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

BUCUREȘTI

Kövesi câștigă susținerea PE: Comisiile de justiție și control bugetar au susținut candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru a deveni primul procuror-șef european. Dar fosta șefă a DNA are acum un pas mult mai greu de trecut: obținerea sprijinului statelor membre, când guvernul României este împotriva nominalizării sale. (Bogdan Neagu, EURACTIV.ro)

SOFIA

CInci regiuni între cele mai sărace din UE: Nord-vestul Bulgariei este cea mai săracă regiune din UE, după PIN pe cap de locuitor, potrivit Eurostat. Sunt 20 de regiuni în UE unde PIB per capita este mai mic de 50% din media europeană, iar cinci dintre acestea sunt în Bulgaria. (Dnevnik.bg, partener EURACTIV)

Scandalul socialiștilor: Partidul socialist (BSP), cel mai mare partid de opoziție, au părăsit Parlamentul pe 17 februarie, pentru o perioadă nedeterminată, pentru a protesta împotriva schimbărilor electorale. Dar doi deputați socialiști au fost, pe cheltuiala Parlamentului, într-o vizită la un târg de turism din Austria între 20 și 24 februarie. Șefa BSP Kornelia Ninova s-a arătat înfuriată și le-a cerut celor doi să returneze cheltuielile, dar ei nu ar fi putut călători fără acceptul partidului. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

LJUBLJANA

Demisie din Guvern: Premierul Marjan Šarec a acceptat demisia ministrului mediului Jure Leben, implicat într-un scandal privind construcția unei căi ferate, după ce bani din proiect ar fi ajuns în visteria partidului (ALDE). Este a treia demisie din Guvern din septembrie, când acesta a fost instalat. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

ZAGREB

Sondaj: Potrivit celui mai recent sondaj, partidul de guvernământ HDZ (PPE) va obține cinci mandate de eurodeputat la alegerile din mai, SDP (S&D) trei, iar Scutul Uman (în coaliție cu Mișcarea 5 Stele din Italia) două. Celelalte două mandate ar urma să fie mpărțite între HDZ și alte partide mai mici. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)