Uniunea Europeană trebuie să se reformeze înainte de a se putea extinde, a declarat marți președintele francez, Emmanuel Macron, după o întâlnire cu omologul său sârb, Aleksandar Vucici.

Întrebat dacă Serbia poate adera la UE până în 2025, cum a sugerat blocul comunitar în februarie, Macron a spus că speră că reformele pot fi efectuate până atunci, relatează DPA, preluată de Agerpres.

"Dar nu am face nimănui vreun serviciu dacă am lua în considerare ca o Uniune Europeană care deja funcționează prost să fie constant extinsă fără a schimba regulile deloc", a mai spus președintele francez, care pledează pentru o mai mare integrare a Zonei euro, inclusiv cu un buget și un ministru de finanțe.

Vucici a declarat că Serbia sprijină planul de reformare a UE al lui Macron, explicând că țara sa nu ar putea oricum să adere fără a realiza progresul necesar în reformele interne, inclusiv în domeniul statului de drept și al sistemului judiciar.

De asemenea, Belgradul va trebui să rezolve problema relațiilor cu fosta provincie Kosovo, pe care majoritatea statelor membre UE au recunoscut-o drept un stat independent, a mai spus președintele sârb.

Președinția bulgară a Consiliului UE, din prima parte a anului, a avut ca obiectiv apropierea statelor din Balcanii de Vest de Uniune, dar nu au fost făcute progrese prea mari. Și oficiali români au susținut că, în timpul Președinției de anul viitor, Bucureștiul va pleda pentru extinderea UE în Balcani.