Există o ascensiune a „democrațiilor iliberale” în Europa, a spus într-un interviu președintele francez Emmanuel Macron, care a vorbit și de independența magistraților în țări ca Polonia, Ungaria sau România.

„Iau Europa așa cum este. Nu împărtășesc niciuna dintre valorile (premierului ungar) Viktor Orban, dar el este acolo, a fost ales. Asistăm la o ascensiune a democrațiilor iliberale”, a spus Macron într-un amplu interviu pentru BFMTV, RMC și Mediapart, la un an de președinție.

„De o parte, văd democrații unde în rândul populației s-a instalat un fel de oboseală. Democrații care s-au obișnuit cu slăbiciunile, injustiția, inegalitățile, furia” și unde se înregistrează „o creștere a populismului”, care este denunțat moral, dar nu este și atacat la baza sa, a declarat președintele francez, transmite Agerpres.

„De cealaltă parte, sunt democrațiile iliberale unde se spune: «Vedeți, acești oameni sunt slabi. Atunci, nu mai respectăm democrația. Atacăm independența magistraților»”, a mai spus Macron, care a oferit exemplele Poloniei și Ungariei și a spus că același lucru îl încearcă „unii în România”, salutând în acest context „munca președintelui român” Klaus Iohannis, care „ține lucrurile sub control”.

„De aceea, vreau în Franța o democrație puternică și clară, în care cel ce a primit un mandat decide și își asumă. Sunt de părere că poți fi în același timp democrat și puternic”, a afirmat Macron.

„Cred într-o Europă suverană, adică o Europă care oferă protecție în fața marilor riscuri. Trezirea europeană de aici trebuie să pornească. Avem nevoie de această vitalitate europeană”, a mai declarat el spre finalul interviului.