Poziția Grupului S&D a fost în favoarea adoptării unei Rezoluții care stabilea că Rusia nu mai e un partener strategic al UE, dar numeroși membri nu au respectat decizia. Printre ei, și câțiva eurodeputați PSD.

Rezoluția a fost adoptată marți în plenul de la Strasbourg cu 402 voturi "pentru", 163 "împotrivă" și 89 de abțineri.

Subliniind că ocuparea și anexarea ilegală de către Rusia a Crimeei, implicarea sa directă și indirectă în conflictele armate din partea estică a Ucrainei și încălcarea continuă a integrității teritoriale a Georgiei și a Republicii Moldova constituie o încălcare deliberată a dreptului internațional, a principiilor democratice și a valorilor fundamentale, textul Rezoluției stabilește că UE nu poate să aibă în vedere o revenire treptată la relațiile normale obișnuite atât timp cât Rusia nu pune complet în aplicare Acordul de la Minsk și nu restabilește integritatea teritorială a Ucrainei.

Eurodeputații solicită "o nouă evaluare critică cuprinzătoare" din partea UE a relațiilor sale cu Rusia și afirmă că, în condițiile actuale, Rusia nu mai poate fi considerată drept "partener strategic".

Rezoluția constată și că actori ai statului rus au intervenit în campania referendumului privind Brexit.

Potrivit Votewatch.eu, eurodeputații români din ALDE și cei din PPE au votat în favoarea rezoluției. Sorin Moisă și Traian Ungureanu de la populari nu au votat.

În cadrul Grupului S&D, voturile au fost împărțite. 79 de eurodeputați au votat conform poziției Grupului, adică în favoarea Rezoluției, în timp ce 43 s-au opus, iar 45 s-au abținut. 

În ceea ce-i privește pe eurodeputații PSD, cinci au votat ”pentru” și cinci ”împotrivă”. Andi Cristea, Doru-Claudian Frunzulică, Dan Nica, Gabriela Zoană și Claudia Țapardel sunt cei care au votat împotriva Rezoluției. La fel a procedat și Maria Grapini (Partidul Puterii Umaniste), membră a S&D. Damian Drăghici nu a votat, iar Dacian Sârbu, plecată din PSD, dar nu și din Grupul socialiștilor europeni, a votat Rezoluția privind relațiile UE-Rusia.