Știri din capitalele Europei, strânse de redacțiile regionale ale EURACTIV.

Weber în Atena: Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European (PPE) la șefia Comisiei Europene, își lansează oficial marți campania pentru alegerile europarlamentare, la Atena.

Weber va rosti un discurs la Zappeion Megaron, o clădire simbolică în care a fost semnat Tratatul de aderare a Greciei la Uniunea Europeană și din care liderii politici eleni fac primele declarații după alegeri.

Kyriakos Mitsotakis, liderul partidului Noua Democrație (ND, parte a PPE), care a susținut candidatura lui Manfred Weber încă de la început, vrea ca principalul mesaj transmis să fie „combaterea populismului”, scrie presa din Grecia. Într-un interviu acordat postului de televiziune Alpha, Mitsotakis a spus că Weber, care a fost liderul grupului PPE din actualul Parlament European, este primul politician din Uniunea Europeană care susține cererea ND de a reduce excedentul de bază ca parte a angajamentelor Atenei în cadrul programului de asistență financiară internațională.

Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, doar cinci partide din Grecia vor trece de pragul de 3% pentru a accede în Parlamentul European - Syriza (partidul de guvernământ de stânga), Noua Democrație, KINAL (socialist), Zori Aurii (extrema-dreaptă) și KKE (comunist). Noua Democrație conduce în intențiile de vot cu 27,2%-37,5%, fiind urmată de Syriza (16,6%-28,8%), KINAL (6,6%-8,7%), Zori Aurii (4,6%-8,1%) și KKE (4,6%-7,4%).

Premierul grec Alexis Tsipras, liderul Syriza, l-a calificat pe Manfred Weber drept „anti-grec” deoarece, în timpul negocierilor dure între Atena și creditorii internaționali, a susținut o eventuală ieșire a Greciei din zona euro. „A vota pentru Weber înseamnă a vota transformarea Europei democratice într-o Europă autoritară, într-o Europă a rasismului”, a spus Tsipras.

Liderul Syriza susține realizarea, în viitorul Parlament European, a unei alianțe progresiste din politicieni de stânga, socialiști și verzi pentru a-l împiedica pe Manfred Weber să devină viitorul președinte al Comisiei Europene. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com).

BRUXELLES

Note pentru miniștri: Înaintea alegerilor regionale și federale, programate în Belgia în aceeași zi (26 mai) cu cele europene, miniștrii din guvernul condus de Charles Michel au primit note de la publicațiile Le Soir (de limbă franceză) și De Standaard (de limbă flamandă). După colapsul coaliției de guvernământ în decembrie, scorul redus a fost influențat în special de disputele interne. Principala concluzie a demersului celor două publicații este că majoritatea miniștrilor au prioritizat interesele propriului partid în detrimentul succesului guvernului. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

LONDRA

Când vine demisia?: Theresa May a promis că va demisiona imediat ce acordul său privind Brexit este adoptat, dar tot mai mulți deputați conservatori îi cer să precizeze o dată exactă, temându-se că vor înregistra o înfrângere puternică la alegerile europene de luna viitoare. Potrivit regulilor Partidului Conservator, May nu poate fi supusă unui vot de încredere intern până în decembrie, dar sunt informații că membri partidului vor să-i transmită premierului că trebuie să demisioneze înainte de finalul lunii iunie. (Benjamin Fox, EURACTIV.com)

BERLIN

Proteste tradiționale: Mii de germani au participat la proteste împotriva războiului, devenite o tradiție de Paște încă din anii ‘60, în circa 50 de orașe. Duminică, 1.000 de oameni au participat la o demonstrație în Berlin, solicitând oprirea exporturilor de arme și părăsirea NATO. (Florence Schulz, EURACTIV.de)

PARIS

Macron, față-n față cu presa: „Aduceți sandvișuri, s-ar putea să dureze”, fostul eurodeputat Daniel Cohn Bendit i-a avertizat pe jurnaliști înainte de prima conferință „reală” de presă pe care o va susține Emmanuel Macron de când a devenit președinte al Franței. Întrunirea de joi trebuia să aibă loc săptămâna trecută, dar a fost anulată din cauza incendiului de la Notre Dame. (EURACTIV.fr)

MADRID

Dezbatere dură: Principalii patru candidați la alegerile generale din Spania, din 28 aprilie, au participat la o dezbatere dură, televizată, pe teme precum independența Cataloniei, reforma sistemului de pensii și potențiale înțelegeri post-electorale. Potrivit sondajelor, socialiștii (PSOE) ar urma sî câștige alegerile, dar nu vor obține majoritatea, astfel că vor avea nevoie măcar de susținerea partidului de stânga Unidas Podemos, al cărui lider, Pablo Iglesias, și-a exprimat sprijinul pentru premierul socialist Pedro Sánchez în timpul dezbaterii. De cealaltă parte, popularii de centru-dreapta ar putea ajunge la un acord cu partidul de centru Ciudadanos, cu sprijinul mișcării de extremă dreapta Vox, o coaliție care funcționează în prezent în Andaluzia. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ROMA

Alegeri anticipate? Potrivit Corriere della Sera, Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, i-a spus lui Fabio Cantarella, un politician cu o popularitate în creștere în Sicilia, că nu îl va include pe lista pentru europene, deoarece va avea nevoie de el pentru alegeri generale anticipate în octombrie. Astfel, Salvini și-a dezvăluit planul de a scăpa de coaliția cu Mișcarea 5 Stele în toamnă. Potrivit sondajelor, Liga este creditată cu 36,9% din intențiile de vot, iar 5 Stele ar obține 22,3%. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

VARȘOVIA

Cheltuieli militare în creștere: Polonia intenționează să cheltuiască 43 miliarde de euro până în 2026 pentru a-și consolida armata. Obiectivul este atingerea unui prag de 2,5% din PIB pentru cheltuielile de apărare până în 2030. În același timp, Polonia speră ca prezența militară americană pe teritoriul său să crească. (EURACTIV.pl)

PRAGA

Schimbare dubioasă la Ministerul Justiției: Ministrul ceh al justiției Jan Knezinek a demisionat subit, la doar o zi după ce poliția a transmis procurorului general recomandarea ca premierul Andrej Babiš să fie pus sub acuzare pentru fraude cu fonduri europene. Babiš, care ar putea fi condamnat la până la 10 ani de închisoare, neagă acuzațiile și acuză un „complot” împotriva sa. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

BUCUREȘTI

Verde pentru candidatură: Curtea Supremă l-a achitat pe Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului României și liderul ALDE, de acuzațiile de mărturie mincinoasă. DNA îl acuzase pe Tăriceanu că a făcut declarații mincinoase într-un caz de corupție, dar judecătorii l-au achitat în primă instanță pe fostul premier, în mai 2018. DNA a făcut apel la această decizie, dar luni ÎCCJ a emis un verdict definitiv de achitare, lăsându-i lui Tăriceanu cale liberă pentru candidatura la prezidențiale din toamnă. (EURACTIV.ro)

SOFIA

Scandalul continuă: Scandalul achizițiilor de proprietăți de lux la prețuri mici, care a dus deja la mai multe demisii, continuă. Potrivit declarației de avere, ministrul apărării Krasimir Karakachanov a cumpărat în 2017 un apartament în Sofia la un preț sub cel al pieței. În plus, el nu ar fi declarat terasa de 117 metri pătrați, dar a spus că fostul proprietar s-a ocupat de înregistrarea proprietății, și că a obținut acordul vecinilor pentru a utiliza terasa. (Dnevnik.bg)

Candidat suspect: Mișcarea pentru Drepturi și Libertate (DPS) din Bulgaria, a inclus în lista sa pentru europarlamentare pe Delyan Peevski, un magnat media cu legături dubioase, în pofida criticilor. Peevski, care ocupă a doua poziție pe lista partidului minorității turce din Bulgaria, este membru al Parlamentului de la Sofia, iar numele lui a fost menționat drept una dintre cauzele plasării Bulgariei pe locurile inferioare în topul libertății presei, anunțat recent de Reporteri fără Frontiere. În plus, Peevski este dezavuat de ALDE, familia politică a DPS. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

ZAGREB

Popularii câștigă în Croația: Un sondaj al televiziunii croate arată că HDZ (PPE) va obține cinci mandate de europarlamentar, socialiștii (SDP) ar urma să câștige trei mandate, în timp ce Scutul Uman (partid care formează o coaliție cu Mișcarea 5 Stele din Italia), coaliția Amsterdam (ALDE) și Most (de extremă dreapta, posibili aliați ai facțiunii construite de Matteo Salvini) vor obține fiecare câte un loc în Parlamentul European.

Fără plastic: Hotel Adriatic din Rovinj în Istria, o zonă de vârf a turismului din Croația, a decis să se conformeze recent adoptatelor reguli europene și să interzică articolele de plastic de unică folosință. Adriatic este primul hotel din Croația care implementează noile reguli, cu doi ani înainte ca noua directivă să intre în vigoare. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

LJUBLJANA

Mobilizarea e cheia: Analiștii politici din Slovenia consideră că mobilizarea votanților va fi un factor cheie în alegerile europene, respectiv că partidele de tradiție, cu prezență locală solidă, vor obține cele mai multe mandate. Cu alte cuvinte, SDS și SLS, ambele membre ale PPE, vor câștiga alegerile, în timp ce partidul de guvernământ LMŠ (ALDE), o formațiune înființată recent, va porni cu un handicap în scrutinul din mai. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

BELGRAD

Cetățeni ai Kosovo, repatriați din Siria: Administrația de la Pristina a repartiat 110 cetățeni ai Kosovo din Siria: patru luptători, 32 de femei și 74 de copii. Un tribunal din Pristina i-a reținut pe cei patru suspecți de terorism pe 21 aprilie, în timp ce restul beneficiază de asistență și sunt într-un azil de la periferia capitalei. Ministrul justiției a spus că este o „operațiune foarte delicată și importantă, desfășurată cu sprijinul SUA”. (Beta-EURACTIV.rs)