Cetăţenii europeni veniţi în perioada de tranziţie post-Brexit ar putea rămâne în Marea Britanie pe termen nedefinit, dar familiile nu vor fi acceptate automat, propune guvernul de la Londra.

Un document publicat pe site-ul executivului britanic a prezentat un sistem conform căruia cetăţenii UE care vin în Marea Britanie după ce aceasta va ieşi din blocul comunitar - dar înainte de încheierea aşa-zisei perioade de implementare - vor avea posibilitatea de a rămâne în Regatul Unit suficient ca să devină eligibili pentru a obţine dreptul de rezidenţă permanentă.

În schimb, dreptul lor de a-şi reîntregi familiile după perioada de tranziţie va fi guvernat de legislaţia britanică, şi nu de cea a Uniunii Europene, care stipulează un regim mai strict decât sistemul actual al UE, care le asigură membrilor de familie dreptul automat de acces, transmite Agerpres.

Drepturile celor care vin în Marea Britanie în timpul tranziţiei urmează să fie definite de legislaţia britanică şi interpretate exclusiv de tribunalele britanice, a menţionat Ministerul de Interne britanic. Judecătorii britanici nu vor putea recurge la Curtea Europeană de Justiţie pentru chestiuni de interpretare.

Limitarea imigraţiei a fost unul din motivele cheie pentru care britanicii au votat în favoarea ieşirii din UE la referendumul din 2016, pe fondul unui important aflux de cetăţeni ai UE, mai ales din ţări mai sărace din estul Europei.

Luna trecută, premierul britanic Theresa May a intrat în contradicţie cu Bruxellesul afirmând că cei care vin în perioada de tranziţie vor fi trataţi diferit de cei veniţi în ţară înainte de ieşirea sa din UE, prevăzută pentru 29 martie 2019.