Marea Britanie nu va plăti factura separării de Uniunea Europeană decât în condițiile unui acord comercial, spune noul ministru pentru Brexit, Dominic Raab.

Euroscepticul Dominic Raab, care l-a înlocuit pe David Davissusține că este necesară o „anumită condiționare între cele două părți”.

„Nu puteți avea o parte care să îndeplinească toate condițiile și cealaltă să nu le îndeplinească sau să acționeze lent sau să nu-și asume răspunderea”, a spus noul ministru.

Inițial, premierul britanic Theresa May a acceptat în decembrie un acord financiar în valoare de 35-39 de miliarde de lire sterline (39-44 miliarde de euro) care, potrivit miniștrilor, depinde de stabilirea unor viitoare relații comerciale. Acest acord a fost contestat de membri ai guvernului.

Ministrul de finanțe, Philip Hammond, care a pledat pentru un Brexit ''soft'' cu UE, a considerat totuși e neconceput faptul că Londra nu-și onorează obligațiile financiare chiar și în absența unui acord comercial, subliniind că acesta nu este "un scenariu credibil".

Marea Britanie ar urma să părăsească UE la sfârșitul lunii martie 2019 și cele două părți urmează să ajungă la un acord pentru Brexit până la sfârșitul lunii octombrie pentru a organiza separarea, a pune bazele pentru relația lor viitoare și pentru a da timp Parlamentului European și parlamentelor naționale să ratifice textul acordului.