Reprezentanții celor 28 de state membre ale Uniunii Europene se reunesc, joi și vineri, la Bruxelles, la Consiliul European de toamnă, unde ar trebui să discute criza refugiaților, conflictul din Siria, dar și acordurile comerciale.

Cei 28 de șefi de stat și de guvern din UE vor aborda o agendă plină și foarte bine pusă la punct, concentrându-se asupra imigrației și securității, joi, și asupra comerțului, vineri.

Cu toate acestea, există un amănunt care a rămas ignorat. Pentru prima dată de când este prim-ministru, Theresa May este așteptată la Bruxelles, să ia parte la primul său Consiliu European.

Ba chiar mai mult, premierului britanic i-au fost atribuite câteva minute pentru a ține un scurt discurs, în timpul desertului de la cina de joi.

Și, chiar dacă Brexitul nu se află pe „meniul” Consiliului European de toamnă, subiectul va fi foarte prezent, cu discuții în spatele scenei, scrie EurActiv.com. Unul dintre motivele pentru care acest lucru este destul de anticipat este acela că nou-numitul Comisar pentru Securitate, Julian King, este britanic.

Fiecare punct de pe ordinea de zi va afecta relațiile post-Brexit pe care Marea Britanie le va avea cu blocul comunitar, așa că punctele de vedere ale Londrei sunt așteptate cu nerăbdare.

„Cei 27 vor acorda o mare atenție pozițiilor Regatului Unit cu privire la problemele care nu îi mai privesc”, a declarat o sursă franceză.

În cazul în care Londra încearcă să blocheze subiecte care sunt importante pentru viitorul UE, ar putea fi obligată să plătească mai dur, asta în cazul în care negocierile pentru Brexit sunt declanșate la începutul anului viitor.

Diplomații britanici sunt, însă, hotărâți să-și ducă interesele până la sfârșit.

„Suntem actori cu drepturi depline în UE, până când vom pleca”, spune un oficial din Marea Britanie care a preferat să nu fie numit.

Securitate, liberă circulație și comerț

Pe agenda de securitate a Consiliului European de toamnă se află Sistemul UE de informații și autorizare privind călătoriile (ETIAS), echivalentul european al ESTA american.

Sistemul de înregistrare îi va viza pe cetățenii tuturor țărilor cu acces fără viză în spațiul Schengen, iar liderii UE speră că mecanismul va contribui la securizarea frontierelor externe ale blocului comunitar.

Dar, cum un „Brexit greu” începe să devină din ce în ce mai probabil, împreună cu Guvernul lui May care refuză să accepte libera circulație a cetățenilor UE, devine foarte probabil ca deopotrivă britanicii, oamenii de afaceri și turiști să trebuiască să-și plătească drumul către UE timp de încă doi ani.

De altfel, viitorul acces al Regatului Unit pe piața internă depinde de libertatea cetățenilor UE de a trăi și de a lucra în Marea Britanie.

Pe continent, Angela Merkel, Francois Hollande, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker au subliniat în mod repetat cu toții că libera circulație este o cerință de bază non-negociabilă pentru accesul pe piață unică.

Dar aceasta este o linie roșie pe care britanicii nu sunt dispuși să o treacă.

De asemenea, pe ordinea zilei de joi, imigrația este o altă problemă esențială pentru Londra.

UE intenționează să stabilească câteva „pacte de migrare” cu cinci țări din Africa (Niger, Mali, Senegal, Nigeria și Etiopia), dar Marea Britanie sprijină măsurile bilaterale privind migrația.

Poziția Londrei va fi, de asemenea, importantă și cu privire la discuțiile despre Rusia, evenimentul principal de joi. Poziția UE privind bombardarea Siriei de către Putin depinde în mare măsură de dorința Marii Britanii de a-și încorda mușchii militari.

Discuțiile de vineri legate de circulație sunt susceptibile în a implica o înțelegere din partea UE, după eșecul acordului comercial TTIP și întrebările ridicate cu privire la CETA, în special de către Parlamentul Valon din Belgia și Curtea Constituțională din Germania.

Odată ce Articolul 50 este invocat, Marea Britanie intenționează să negocieze atât propriile sale oferte legate de comerț paralel, cât și puterea țării, conform lui May.

Negociatorii comerciali cinici din Marea Britanie s-ar putea vedea datornici să înece corăbiile UE cu acordurile comerciale cu Statele Unite și Canada, în scopul de a îmbunătăți atractivitatea propriei lor țări ca partener comercial.

Și, în sfârșit, problema simplificării organizării summiturilor Consiliului, care este, de asemenea, pe ordinea zilei de vineri, pare a fi un răspuns direct la criticile exprimate de brexici.

Cele cinci etape de doliu

Prim-ministrul britanic intenționează, de asemenea, să organizeze o serie de întâlniri bilaterale cu colegii săi.

O sursă franceză, care a fost surprinsă să vadă Londra agățându-se de speranța că ar putea alege cărora europenii le va permite să treacă dincolo de frontierele sale, a declarat că acest lucru nu constituie o amenințare pentru coeziunea europeană.

„Regatul Unit este în doliu. După etapa de negare din vara aceasta, ei trec acum prin faza de furie. Mai târziu vom vedea depresie, resemnare și în cele din urmă, acceptare - sperăm, în jurul lunii martie 2017", a declarat sursa.

Următorul summit UE cu cei 27 va avea loc în Malta, în această iarnă. Iar toți cei 28 se vor reîntâlni pe 9 și 10 martie, anul viitor, pentru a discuta cum să procedeze în legătură cu Brexitul.