Dacă UE și Londra nu ajung la o înțelegere, guvernul britanic dorește să pună capăt „imediat” liberei circulații a cetățenilor Uniunii Europene în situația unui Brexit fără acord la 31 octombrie.

Fostul prim-ministru Theresa May avea în vedere o „perioadă de tranziție” chiar și în lipsa unui acord de divorț cu UE, ceea ce le-ar fi permis cetățenilor europeni să se deplaseze, să lucreze sau să studieze în Marea Britanie fără a le fi cerute demersuri speciale, amintește Agerpres.

Dar Boris Johnson, care i-a succedat în funcție Theresei May la 24 iulie, vrea să reintroducă controalele la frontiere.

„Libera circulație așa cum există acum se va termina pe 31 octombrie, când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană”, a declarat însă luni o purtătoare de cuvânt din Downing Street.

„Spre exemplu, vom introduce imediat reguli mai stricte în materie de infracționalitate pentru persoanele care intră în Marea Britanie”, a menționat ea, precizând că detaliile altor modificări sunt „în curs de elaborare” și vor fi stabilite de premierul Johnson și ministrul de interne Priti Patel.

Purtătoarea de cuvânt a insistat că cetățenii UE rezidenți actualmente în Regatul Unit nu vor fi împiedicați să reintre în țară după ce vor călători în străinătate, deși nu este clar cum vor fi întreprinse controalele.

Sistemul care le permite cetățenilor UE să solicite statutul de rezident permanent nu va fi modificat, iar cei două milioane de europeni care nu au finalizat încă acest demers nu vor fi împiedicați să intre în Marea Britanie de sfârșitul libertății de circulație, a indicat ea.

Asociația The 3 Million, care luptă pentru interesele celor aproximativ 3,6 milioane de cetățeni ai UE rezidenți în Marea Britanie, a reacționat pe Twitter la acest anunț, considerând că „ideea de a pune capăt brusc libertății de circulație la 31 octombrie în cazul unui ''no-deal'' este o politică iresponsabilă”, care „deschide calea unei discriminări generalizate” și „golește de conținut garanția fără echivoc a prim-ministrului către cetățenii UE pe care a dat-o cu doar trei săptămâni în urmă”.

Potrivit guvernului de la Londra, până la sfârșitul lunii iulie mai mult de un milion de cetățeni ai UE au obținut statutul de „rezident permanent” ('settled status') pentru a putea să continue să locuiască în Regatul Unit după Brexit.

La începutul lui august, Boris Johnson a promis să protejeze drepturile cetățenilor europeni instalați în Marea Britanie, pentru ca aceștia să poată trăi în continuare în această țară chiar și în cazul unui Brexit fără acord.

Un Brexit dezordonat este tot mai posibil, în condițiile în care Johnson a zis că Marea Britanie va ieși din UE la 31 octombrie, cu sau fără acord. 

La rândul său, Uniunea Europeană a refuzat renegocierea Acordului Brexit și a avertizat că va introduce controale la frontiera cu Marea Britanie în cazul producerii unui Brexit fără acord.