Theresa May le oferă deputaților britanici șansa de a vota asupra organizării unui nou referendum privind Brexit în acordul său revizuit.

Premierul britanic a venit marți cu o nouă ofertă prin care speră să obțină sprijinul Parlamentului pentru retragerea din Uniunea Europeană, spunând că Regatul Unit nu va ieși din UE dacă acordul nu întrunește sprijinul politic al tuturor partidelor parlamentare.

În încercarea de a securiza o majoritate în Parlament, Theresa May a anunțat o serie de compromisuri - inclusiv posibilitatea unui al doilea referendum și rămânerea într-o uniune vamală temporară cu Uniunea Europeană. 

„Recunosc forța autentică și sinceră a sentimentului din întreaga Cameră (a Comunelor - n. red.) privind această chestiune importantă. De aceea, guvernul va include în Legea Acordului de Retragere o cerință de a vota dacă să aibă loc sau nu un al doilea referendum”, a spus ea, transmițându-le „acelor parlamentari care doresc un al doilea referendum pentru confirmarea acordului” că este nevoie de un acord, deci de legea respectivă, transmite Agerpres.

May a discutat marți cu membrii Cabinetului său, cărora le-a prezentat măsuri care ar putea crește șansele ca acordul privind Brexit să treacă de Parlament, după ce acesta l-a respins trei ori.

Printre altele, May a promis modificări legislative care să asigure muncitorilor britanici drepturi care să nu fie „mai puțin favorabile” decât cele din UE. Totodată, premierul a promis că standardele de mediu nu vor fi diminuate, Marea Britanie va rămâne aliniată cu reglementările UE relevante în timp controalelor vamale, iar obiectivele negocierilor și tratatele finale legate de legăturile viitoare cu UE vor trebui aprobate de parlament. Totodată, guvernul britanic va căuta soluții alternative la așa-numit "backstop" până în decembrie 2020, iar Marea Britania va rămâne "aliniată" cu Irlanda de Nord indiferent de situație, scrie Profit.ro.

Legea pe care prim-ministrul intenționează să o trimită parlamentului luna viitoare va include „și alte schimbări semnificative pentru protecția integrității economice și constituționale a Regatului Unit”.

„Realitatea este că după trei încercări de a asigura acordul parlamentar, nu vom ieși din Uniunea Europeană dacă nu avem un acord care să întrunească un suport transpartinic mai larg", a mai spus May într-un discurs în care și-a prezentat oferta cu care speră să îi convingă pe parlamentari să susțină acordul negociat cu Bruxellesul.