Discuțiile la reuniunea de luni a Consiliului Afaceri Externe (CAE) au vizat situația din Siria, evoluțiile din Iran, relațiile UE-Rusia, respectiv instrumentele financiare externe ale UE în perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual post-2020

Situația din Siria a fost discutată în contextul escaladării confruntărilor militare din teren și al raportărilor privind utilizarea armelor chimice împotriva populației. În acest context, ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, a subliniat că România ”condamnă categoric utilizarea armelor chimice în orice circumstanțe, în orice împrejurare, cu atât mai mult atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor”, informează MAE.

Oficialul român a exprimat sprijinul pentru investigarea de urgență, de o manieră independentă și imparțială, a faptelor incriminate și tragerea la răspundere, în urma anchetei, a persoanelor vinovate de comiterea unor asemenea acte.

Totodată, Meleșcanu a subliniat că acțiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie și Franța, la data de 14 aprilie 2018, constituie ”o reacție fermă” la atrocitățile soldate cu numeroase victime în rândul populației civile din Douma.

În același timp, ministrul român a atras atenția asupra pericolului unei escaladări militare în Siria, cu consecințe grave în întreaga regiune și a lansat un apel către toate părțile implicate de a încheia cât mai curând acest război și să sprijine activ demersurile ONU destinate soluționării politice a acestei crize.