Cancelarul german și-a exprimat sprijinul pentru politica israeliană față de forțele iraniene din Siria. Ea a declarat unui post de radio israelian că Germania acționează pentru a menține unitățile militare iraniene departe de granița cu Israelul.

Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat la postul public de radio israelian că este ”important și corect” ca Israelul să se apere de forțele iraniene din Siria, relatează Deutsche Welle.

”Iran derulează politici care reprezintă o amenințare pentru Israel”, a declarat Merkel pentru Kan Reka. Întrebată de recentele raiduri aeriene israeliene asupra unor ținte iraniene din Siria, ea a declarat că ”Israel trebuie să-și apere existența”. ”Și Germania acționează pentru a se asigura că forțele iraniene nu se apropie de Platoul Golan, din apropierea graniței cu Israel”, a adăugat Merkel. 

Israel, care face destul de rar comentarii privind operațiunile sale militare în Siria, a recunoscut săptămâna trecută că avioanele sale de luptă au lansat atacuri asupra trupelor speciale iraeniene care acționează în această țară.

După atac, șeful forțelor aeriene iraniene a declarat că militarii săi sunt pregătiți ”să șteargă Israelul de pe fața Pământului”.

Israel se teme că Iran, aliat - ca și Rusia - al președintelui sirian, Bashar al-Assad, ar putea să-și facă simțită prezența militară la granița siriano-israeliană. După o întâlnire cu premierul Benjamin Netanyahu, în iunie, Merkel a declarat că Germania va face uz de toate mijloacele diplomatice pentru ”a îndepărta Iranul de granița (siriană) cu Israel”. Cu ajutor rusesc și iranian, trupele lui Assad au recâștigat în ultimii ani controlul asupra unor zone extinse din Siria.

În pofida poziției comune față de acțiunile Teheranului în Siria, Israel și Germania sunt în dezacord în privința acordului cu Iranul, semnat în 2015. Israel susține că înțelegerea îi amenință securitatea, în timp ce Berlinul spune că acordul este cea mai bună cale pentru a împiedica Iranul să-și dezvolte programul nuclear. Viitorul înțelegerii e nesigur, după ce Donald Trump a decis, în martie 2018, să retragă SUA din acest acord.