Cancelarul german, Angela Merkel, a vorbit luni despre eliminarea impasului privind Brexit, făcând apel la un compromis creativ pentru a atenua preocupările legate de viitorul frontierei dintre Irlanda și Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Marea Britanie trebuie să părăsească Uniunea Europeană în 53 de zile, iar premierul Theresa May dorește modificări de ultimă oră la acordul privind Brexit încheiat în noiembrie anul trecut, în încercarea de a obține votul parlamentarilor britanici.

May dorește modificări cu caracter juridic obligatoriu care să înlocuiască mecanismul "backstop", o poliță de asigurare care să prevină reintroducerea unei frontiere dure între Irlanda și Irlanda de Nord.

Angela Merkel a declarat că nu dorește o renegociere a acordului de retragere, dar a adăugat că problemele sensibile ar putea fi soluționate cu creativitate, cel mai important indiciu de până acum că cel mai puternic lider european ar putea fi pregătit să accepte un compromis, pentru a evita o ieșire a UK fără acord, comentează Reuters.

"Există cu siguranță oportunități de a păstra unitatea pieței interne, chiar dacă Irlanda de Nord nu va fi parte a pieței interne întrucât e parte a Marii Britanii și, în același timp, de a îndeplini dorința de a nu avea, dacă e posibil,  controale la frontiera irlandeză între Irlanda de Nord și Irlanda", a declarat cancelarul german la Tokyo.

Pentru a rezolva această chestiune, trebuie să fim creativi și să ne ascultăm unul pe altul și astfel de discuții pot și trebuie să se desfășoare", a mai declarat Merkel într-o conferință de presă cu premierul japonez, Shinzo Abe.

Merkel a afirmat că problema irlandeză ar putea fi rezolvată ca parte a unei negocieri privind  un acord separat referitor la relația viitoare dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, oferindu-i lui May o posibilă ieșire din impas.

"Încă mai putem ajunge la un acord, dacă toată lumea dă dovadă de bunăvoință", a spus Angela Merkel.

Camera inferioară a Parlamentului britanic a respins, pe 15 ianuarie, cu o majoritate covârșitoare, acordul negociat timp de aproape doi ani de guvernul de la Londra cu autoritățile din Bruxelles. În urma acestui eșec, Theresa May a cerut "instrucțiuni” din partea deputaților privind cerințele cu care să se adreseze negociatorilor europeni.

La sfârșitul lunii trecute, Parlamentul britanic a adoptat câteva amendamente care îi dau premierului o marjă îngustă de negociere în scurtul timp rămas.

Unul dintre amendamente exclude o ieșire fără acord din Uniunea Europeană, exprimând astfel cerința Parlamentului de a evita un "no deal”, dar alt amendament cere modificarea Tratatului cu UE, în special a dispoziției cu privire la mecanismul de "backstop”, care vizează să evite revenirea post-Brexit la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, stat membru UE.