Liderii europeni discută o cerere adresată de Theresa May privind amânarea Brexit până pe 30 iunie, dar UE ar dori ca Marea Britanie să iasă din Uniune înainte de alegerile europarlamentare.

UPDATE

Consiliul European a acceptat amânarea ieșirii Marii Britanii din UE, programată inițial pentru 29 martie, dar pentru o perioadă mai scurtă decât a cerut premierul Theresa May.

Liderii europeni au propus joi seară Regatului Unit două opţiuni pentru amânare: dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul de divorţ încheiat în noiembrie, Brexit va avea loc în 22 mai; dacă nu, UE va proroga Brexit până pe 12 aprilie, dar există posibilitatea pentru o amânare mai lungă dacă Marea Britanie va organiza alegeri pentru Parlamentul European.

*** 

UE este dispusă să ofere o amânare a Brexit până pe 22 mai, și numai dacă Parlamentul britanic aprobă săptămâna viitoare acordul de retragere negociat între Guvernul condus de Theresa May și UE, potrivit unui draft al concluziilor Summitului UE care are loc joi și vineri la Bruxelles.

Theresa May s-a adresat liderilor celorlalte 27 de state membre UE și a răspuns întrebărilor acestora într-o sesiune ce a durat aproape două ore, mai mult decât era preconizat.

„Uniunea Europeană se angajează să accepte, înaintea datei de 29 martie 2019, o prelungire până pe 22 mai, cu condiţia ca Acordul de Retragere să fie aprobat de Camera Comunelor săptămâna viitoare”, se arată în proiectul concluziilor, un text care a fost prezentat liderilor UE27 și care poate fi modificat în urma discuțiilor dintre aceștia. „Dat fiind că Regatul Unit nu intenţionează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio prelungire nu este posibilă dincolo de această dată”.

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a scris pe Twitter că nu durata extinderii este problema, ci dacă aceasta este utilă. El a adăugat că Marea Britanie ar trebui să țină cont de data alegerilor europarlamentare.

*** 

În capitala Europei se află şi liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, pentru a discuta "un plan alternativ" la cel al premierului May. El are programate întâlniri cu secretarul general al Comisiei Europene, Martin Selmayr, şi cu premierii din şapte state membre.

***

"Noi întodeauna vom avea o poziţie bună şi potrivită...O să avem în primul rând o discuţie în Consiliu, Marea Britanie a cerut o prelungire până în 30 iunie şi, sigur, deja sunt multe voci care spun că Brexit se poate prelungi, dar e bine să se termine înainte de alegerile europarlamentare", a declarat Klaus Iohannis, la sosirea la Consiliul European, întrebat de poziţia României privind Brexit.

"Cam toţi dorim să-i ajutăm, dar ei trebuie să ajungă odată la o concluzie", a mai spus Iohannis.

întrebat de întrevederea cu Donald Tusk, Iohannis a precizat că au discutat despre Consiliul European, despre variantele privind Brexit: "O să fie o discuţie deschisă spre găsirea unei soluţii măcar pe moment".

În privinţa unei date privind Brexit, Klaus Iohannis a spus că sunt trei variante: 22 mai, 30 iunie şi o extindere pe o perioadă mai lungă.

Preşedintele român crede că încă e posibil un vot favorabil din partea Parlamentului britanic privind Acordul Brexit.

 

***

Preşedintele Donald Tusk s-a a avut mai multe întâlniri bilaterale cu liderii statelor membre, inclusiv cu Klaus Iohannis, înainte de Consiliul European.


***

La sosirea la Bruxelles, Theresa May a declarat că amânarea pe termen scurt a Brexit va oferi parlamentarul britanici răgazul necesar să ia o decizie finală în sensul respectării rezultatului referendumului.

***

Uniunea Europeană ar putea organiza săptămâna viitoare un summit extraordinar pentru a oferi o amânare cu condiţii potenţial împovărătoare, precum desfăşurarea unui alt referendum, a declarat joi ministrul de Externe britanic, Jeremy Hunt, transmite Reuters.

Hunt spune că e puţin probabil ca Parlamentul britanic să susţină ideea organizării unui nou referendum privind Brexit.

***

Angela Merkel a declarat că este dispusă să sprijine "o scurtă extindere" a Brexit, sub anumite condiţii. Cancelarul german le-a spus parlamentarilor de la Berlin că UE doreşte o cooperare strânsă cu Marea Britanie în viitor.

Într-un discurs susţinut joi dimineaţa în Bundestag, Angela Merkel a afirmat că modificările privind mecanismul de backstop - un obstacol major în negocierile privind Brexit - decise la Strasbourg săptămâna trecută sunt garanţii "suficiente" din partea UE pentru a-i permite premierului britanic, Theresa May, să facă progrese în relaţia cu parlamentarii de la Londra, care au respins de două ori acordul privind ieşirea UK din Uniune.

Merkel a adăugat că ar putea fi organizat un summit extraordinar dedicat Brexit, dacă parlamentarii britanici nu vor da un vot favorabil.

"Sunt convinsă în continuare că avem nevoie de o ieşire ordonată", a spus cancelarul german.

'Cu privire la data de 30 iunie, trebuie să ţinem cont de faptul că avem alegeri europene în luna mai. Aceasta înseamnă că viitorul şi legalitatea alegerilor europene trebuie să fie respectată'', a mai spus Angela Merkel.

Poziţia sa este similară cu cea exprimată miercuri seara de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Referitor la relaţiile viitoare dintre Londra şi Bruxelles, Merkel a subliniat că "uşa pentru o cooperare strânsă e larg deschisă".