Angela Merkel este din nou în poziția de a suna alte partide pentru a forma o coaliție de guvernare, dar poziția ei este mult slăbită față de acum patru ani.

Uniunea Creștin-Democrată (CDU), împreună cu ramura sa bavareză Uniunea Creștin-Socială (CSU), au obținut o victorie mult mai largă decât se aștepta, la alegerile parlamentare federale de duminică. Chiar dacă avansul partidului Angelei Merkel a fost mai mare decât așteptările, procentul de 33% este cu 8,5 puncte procentuale mai mic decât în 2013.

Social-democrații au luat 20,5% din voturi, în scădere de la aproape 26% în urmă cu patru ani, dar Alternativa pentru Germania (AfD) este primul partid de extremă dreapta care intră în legislativul german în mai mult de 50 de ani.

Ca urmare, analiștii se așteaptă la negocieri dificile între Merkel, liberali (Partidul Liber-Democrat, FDP, care a luat 10,7% din sufragii) și verzi (care au luat aproape 9%).

Merkel a spus că nu va face alianță cu extremiștii, nici cei de dreapta (AfD), nici cei de stânga (stânga radicală Die Linke a obținut 9,2%), dar nu a exclus total opțiunea SPD, chiar dacă liderul social-democrat Martin Schulz a respins categoric o coaliție cu conservatorii.

„Germania are nevoie de un guvern stabil”, s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar, relatează Agerpres.

Merkel se bazează pe faptul că are cel mai solid bloc în legislativ, spunând că nu se poate forma o alianță împotriva ei, adăugând că speră să formeze o coaliție până de Crăciun. Totuși, perspectiva unei alianțe instabile între partidul slăbit al lui Merkel, liberali și ecologiști nu a fost o veste bună pentru investitori, scrie Reuters.

În condițiile în care negocierile se anunță de durată, cea mai mare economie a UE trebuie să facă față unor luni de incertitudini, ceea nu a reprezentat o veste bună pentru euro, care s-a depreciat ușor luni dimineață.

Pe de altă parte, intrarea extremei dreapta în Bundestag a alarmat comunitatea de business, care se teme că discursul AfD poate îndepărta partenerii de afaceri.

Așa-numita alianță Jamaica (după culorile din steagul Jamaicăi: negru, pentru blocul conservator, galben, pentru liberali, și verde, pentru ecologiști) pare a fi acum singura opțiune viabilă, dar Merkel, liberalii și verzii au viziuni diferite în multe probleme, de la migrație și viitorul Europei, la problematica taxelor sau a protecției mediului. De altfel, deja au apărut voci care spun că alianța lui Merkel cu președintele francez Emmanuel Macron privind o integrare mai profundă a zonei euro este în pericol, având în vedere că liberalii se opun puternic acestei idei.