Cancelarul german a făcut miercuri, la Forumul de la Davos, apel la liderii Uniunii Europene să pună la punct o politică externă mult mai puternică.

Angela Merkel a declarat că, până acum, UE a fost "prea ezitantă" în faţa ameninţărilor ISIS, a războiului din Siria şi a conflictelor din Africa. 

"Trebuie să se asumăm mai multă responsabilitate, trebuie să ne luăm destinul în propriile mâini", a afirmat cancelarul, subliniind că Uniunea Europeană trebuie să vorbească pe o singură voce la nivel internaţional, "dacă vrea să fie luată în serios", notează Deutsche Welle.

În ceea ce priveşte Brexit, Merkel a spus că regretă decizia Marii Britanii de a păsări blocul comunitar, dar se aşteaptă la legături apropiate între Londra şi Bruxelles.

"Suntem disponibili pentru orice formă de parteneriat", a spus Merkel, dar a adăugat că accesul la piaţa comună va fi întodeauna condiţionat de respectarea dreptului la liberă circulaţie."Nu putem face niciun fel de compromis în această privinţă", a mai spus Angela Merkel. Cât de strâns va fi parteneriatul, asta depinde de Marea Britanie.

Cancelarul s-a referit şi la relaţiile cu vecinii, precizând că europenii "au o datorie mare" faţă de ţările africane şi, în acelaşi timp un interes deosebit.

Protecţionismul nu reprezintă o soluţie, a spus Merkel, aluzie la declaraţiile preşedintelui american, Donald Trump, care va susţine şi el, vineri, un discurs la Davos.

Cancelarul a vorbit şi de două dintre provocările UE - migraţie şi digitalizare, explicând că "multe dintre probleme pot fi rezolvate numai prin cooperare europeană". În acest context, Merkel l-a lăudat pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a dat "un nou impuls integrării europene".