O barcă cu circa 400 de imigranți, majoritatea din Somalia, s-a scufundat în drum spre Europa după ce a plecat din Egipt. Alți 100 de migranți au fost salvați de pe o barcă parțial dezumflată în apele Libiei.

Ministrul de externe al Italiei a confirmat luni informațiile privind moartea unui mare număr de migranți în apele egiptene, la fix un an după o tragedie similară în largul Libiei. În aprilie 2015, aproximativ 800 de persoane au pierit când vasul cu care au plecat din Libia s-a scufundat în apele Mării Mediterane.

Primele informați despre scufundarea vasului au apărut de la familiile imigranților somalezi care plecaseră din Egipt încă de joi, potrivit BBC. Unele știri neconfirmate oficial vorbesc că supraviețuitorii au fost duși pe o insulă din Grecia.

„Este încă un motiv foarte puternic pentru ca Europa să nu-și asume construcția zidurilor la granițe”, a spus ministrul italian de externe Paolo Gentiloni, scrie Reuters.

Președintele Italiei, Sergio Matarella, a avertizat că numărul deceselor ar putea crește, dat fiind că un număr mare de bărci a plecat în ultimele zile din Libia.

Paza de coastă italiană a confirmat că organizația umanitară SOS Mediteranee a salvat peste 100 de persoane de pe o barcă parțial dezumflată în largul Libiei, în care au găsit șase cadavre. Supraviețuitorii, între care se numără cetățeni provenind din mai multe state africane, precum Gambia, Guinea Bissau, Nigeria și Etiopia, au fost duși pe insula italiană Lampedusa. 

Separat, paza de coastă a salvat alți 33 de migranți lângă o insulă mică din apropiere de Sicilia.

Săptămâna trecută, circa 6.000 de refugiați au pornit din nordul Africii spre Italia într-un prim val al migrației. Unele estimări arată că aproximativ 100.000 de persoane vor porni din nordul Africii spre Europa cu bărcile, notează Deutsche Welle. 

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 180.000 de migranți au încercat să intre pe mare în Europa, iar circa 800 dintre aceștia au pierit.

De altfel, The Economist notează că, odată cu închiderea rutei balcanice, Italia și-ar putea recăpăta „poziția” de principală poartă de intrare a migranților în Europa.