Mevlut Cavusoglu, șeful diplomației turce, l-a criticat pe președintele sloven, Borut Pahor, care a evocat posibilitatea acordării ”unui statut special” pentru Turcia, în loc de calitatea de stat membru al Uniunii Europene.

Ministrul turc de externe, într-un discurs rostit la cea de-a XIV-a ediție a Forumului Strategic de la Bled (Slovenia), a declarat că Borut Pahor a susținut ”cu putere” până anul trecut aderarea Turciei la Uniunea Europene.

"Nu știu de ce s-a răzgândit. Probabil din cauza (președintelui francez) Macron și a altora. Dar ar trebui să existe un principiu al continuității statului și, de asemenea, al UE”, a spus Cavusoglu, relatează agenția Anadolu, preluată de Hurriyetdailynews.com.

El a declarat că Turcia e pregătită să deschidă un nou capitol în negocierile cu Uniunea Europeană, adăugând că, dacă țara sa nu îndeplinește obiectivele de referință (benchmarks), atunci nu poate fi membră a Uniunii.

"Dar, dacă Turcia îndeplinește obiectivele de referință necesare pentru deschiderea capitolelor de negocieri, ar trebui să continuăm negocierile”, a precizat Cavusoglu.

În cadrul Forumului de la Bled, președintele sloven a afirmat că el ar sugera un ”statut special” pentru Turcia și Ucraina și aderarea statelor din Balcanii de Vest la UE.

Turcia a solicitat aderarea la UE în 1987. În decembrie 1999 a obținut statutul de țară candidată, iar negocierile de aderare au început în octombrie 2005.

Relațiile dintre cele două părți s-au deteriorat în ultimii ani din cauza situației de la Ankara, iar negocierile au trenat.

Până în prezent au fost deschise 16 din cele 35 de capitole de negociere, dintre care unul a fost închis provizoriu.

În cadrul reuniunii Consiliului European din 19 octombrie 2017, liderii UE au avut o dezbatere privind relațiile cu Turcia. Deși aceștia au subliniat angajamentul lor deplin față de cooperarea cu Turcia în materie de migrație, liderii au însărcinat Comisia să reflecteze asupra eventualei reduceri și reorientări a fondurilor de preaderare în contextul situației din această țară.

În același ani, președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a avertizat că Turcia se îndepărtează de Europa ”cu pași uriași”, însă a subliniat că dorește să prevină un eșec al r negocierilor, argumentând că mare parte din societatea civilă din Turcia este în favoarea Europei.

Declarația sa a venit după ce președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat, în Parlamentul de la Ankara, că Turcia ”nu mai are nevoie să adere la Uniunea Europeană”, dar nu va abandona în mod unilateral negocierile cu UE.

Erdogan a mai susținut că Guvernul de la Ankara este dezamăgit că UE nu a evaluat corect amenințarea cu care se confruntă Turcia și nu a răspuns cererilor de a extrăda suspecți în tentativa de lovitură de stat din 2016. ”UE ne-a trădat în lupta contra terorismului”, a spus președintele turc, care a susținut totuși că blocul european are nevoie de Turcia.