Jacline Mouraud, una dintre figurile proeminente ale mișcării ''vestelor galbene'', va înființa un partid politic denumit ''Emergenții'' (Les Emergents), a declarat ea pentru AFP, confirmând astfel o informație publicată în cotidianul Le Figaro.

"Deocamdată, nu a fost depus niciun statut", a precizat totuși Jacline Mouraud, într-un mesaj pentru AFP.

Numele de "Emergenții" a fost reținut înainte "să se treacă printr-un vot, când alte nume vor fi în mod cert propuse. Însă trebuie început cu ceva", a continuat ea, potrivit Agerpres.

La France Info, Jacline Mouraud a declarat că ea nu va fi neapărat lidera partidului. "La fel ca în oricare alt partid, se va vota. Nu-mi pasă dacă voi fi sau nu aleasă, nu aceasta este important, ci faptul de a exista, de a aduna oamenii împotriva violenței și pentru respectarea instituțiilor noastre", a explicat ea.

Partidul va fi unul "de bun simț", "fără etichetă" politică, cu "idei noi și constructive pentru țară, în armonie cu mizele schimbării climatice" și care "să înceteze să alimenteze cultul unei societăți de consum".

Obiectivul sunt alegerile municipale din 2020.

Originară din Bretania, în vârstă de 51 de ani, aflată la originea unei înregistrări video devenite virale, postate în 18 octombrie pe Facebook, și denunțând "vânătoarea șoferilor auto", Jacline Mouraud a primit amenințări cu moartea după ce a publicat, la începutul lui decembrie, un apel în care se propune "o cale de ieșire pentru guvern", alături de alți opt membri ai mișcării "vestelor galbene".