Camera Comunelor a votat luni un amendament care le permite să influențeze procedura privind Brexit, o nouă înfrângere pentru premierul Theresa May, care s-a opus inițiativei legislative.

Amendamentul, adoptat cu 329 de voturi pentru şi 302 împotrivă, le permite parlamentarilor să organizeze miercuri o serie de voturi indicative asupra unor chestiuni esențiale privind Brexit: menţinerea în piaţa unică, organizarea unui nou referendum sau chiar anularea ieşirii din UE.

Însă guvernul se opune cedării controlului către deputaţi. Ministerul însărcinat cu Brexit a transmis că „acest amendament răstoarnă echilibrul dintre instituţiile noastre democratice şi creează un precedent periculos şi imprevizibil pentru viitor”, notează Agerpres.

Premierul Theresa May a spus că nu consideră voturile de miercuri drept obligatoriu de urmat, deși a recunoscut că nu are încă sprijin pentru aprobarea acordului de divorț negociat de guvernul său cu UE, care a fost respins de două ori de deputați, cu scoruri zdrobitoare.

Ca urmare, guvernul a fost nevoit să ceară liderilor europeni amânarea Brexit, în condițiile în care ieșirea Marii Britanii din UE ar fi trebuit să se întâmple pe 29 martie.

May are un răgaz de câteva săptămâni pentru a obține susținerea Parlamentului, dar pare că pierde tot mai mulți suporteri. Trei membri ai cabinetului au demisionat luni, pe fondul dezacordului cu premierul și strategia acesteia privind Brexit.