După ce săptamâna trecută, deputații britanici se felicitau că „au preluat controlul” asupra procesului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, în doar câteva zile au demonstrat că, de fapt, nu știu încotro să se îndrepte.

Parlamentarii britanici au votat luni împotriva celor patru opțiuni alternative la acordul privind Brexit negociat de guvernul condus de Theresa May, într-o nouă rundă de voturi orientative. Miercuri, alte opt opțiuni fuseseră respinse, dar, mai important, nici măcar o variantă nu a obținut majoritatea Camerei Comunelor.

Cu alte cuvinte, în acest moment, Parlamentul Marii Britanii nu vrea nici acordul negociat cu UE de Theresa May, dar nici o altă variantă de Brexit. Mai mult, în voturi anterioare, parlamentarii au exclus varianta unui Brexit fără acord.

Și totuși, așa cum arată lucrurile în acest moment, Marea Britanie va părăsi UE pe 12 aprilie, dacă nu rezultă o propunere viabilă până atunci. Theresa May prezidează marți o ședință de Guvern, iar miercuri ar putea urma alte voturi indicative. În plus, britanicii pot cere UE o nouă amânare a ieșirii din blocul european, pe care liderii celorlalte 27 de state membre o vor discuta la un summit convocat pentru 10 mai de Donald Tusk, președintele Consiliului European.

Ce au respins luni deputații britanici

După opt opțiuni respinse miercurea trecută, Camera Comunelor a votat luni alte patru variante care propuneau o retragere din UE cu consecințe mai puțin dure.

Conform Reuters, opțiunea care a fost cea mai aproape de a întruni majoritatea a fost moțiunea C, care solicita guvernului negocierea unei uniune vamale permanente cu UE, căreia i-au lipsind trei voturi pentru a trece (276 voturi împotrivă și 273 pentru), scrie Agerpres.

Moțiunea E, care propunea convocarea unui referendum pentru validarea oricărui acord privind Brexitul convenit cu UE de guvernul britanic, a fost respinsă cu 292 de voturi împotrivă și 280 pentru.

Moțiunea D, care susținea negocierea unui acord de retragere însoțit de un aranjament după modelul relației Norvegiei cu UE, însemnând atât rămânerea Regatului Unit în Piața Unică europeană cât și încheierea unui acord vamal cu UE, a fost respinsă cu 282 de voturi împotrivă și 261 pentru.

Moțiunea G, care cerea guvernului anularea Brexitului (revocarea articolului 50) ca măsură extremă de evitare a unei retrageri fără acord, a fost susținută de 184 de parlamentari, dar respinsă de 293.

Voturile nu sunt obligatorii pentru guvern, dar ministrul justiției David Gauke a declarat duminică că trebuie "să se ia în considerare foarte atent voința parlamentului".

Un al patrulea vot asupra acordului de retragere?

După respingerea celor patru moțiuni, ministrul pentru Brexit, Stephen Barclay, a sugerat că acordul premierului Theresa May ar putea reveni în parlament pentru a patra oară în această săptămână.

El a spus că Marea Britanie poate să evite o întârziere prelungită a Brexitului și să părăsească Uniunea Europeană în 11 zile, dacă parlamentul adoptă acordul în această săptămână, nemaifiind nevoie să organizeze alegeri europene.

Consiliul European a fost de acord cu amânarea Brexit, programat inițial pentru 29 martie, până pe 22 mai, dacă Parlamentul britanic aproba săptămâna trecută acordul de retragere. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, prelungirea este valabilă doar până pe 12 aprilie.