Parlamentul European a votat, miercuri, la Strasbourg, raportul întocmit de europarlamentarul Siegfried Mureșan privind bugetul Uniunii pentru 2018. El a fost susținut de aproape toate grupurile parlamentare europene.

Raportul, împreună cu propunerile Parlamentului European, a fost votat cu 445 de voturi "pentru", 134 de voturi "împotrivă" și 102 abțineri.

Siegfried Mureșan este negociatorul șef al Parlamentului European pentru bugetul Uniunii în 2018 și este cel care a întocmit un document care conține liniile directoare în plan politic asupra bugetului și prioritățile Parlamentului European în această direcție pentru anul 2018.

Eurodeputatul a asigurat că aceste priorități vor fi locurile de muncă și securitatea.

"Asta așteaptă oamenii ca Europa să livreze: locuri de muncă și securitate. Trebuie să folosim resursele limitate pe care le avem la dispoziție în bugetul UE tocmai în aceste domenii. Vom investi în infrastructură, cercetare, inovare, dezvoltare, IMM-uri și tineri întreprinzători", a spus europarlamentarul.

Raportul lui Mureșan a fost dezbătut marți seara, în Parlamentul European, fiind susținut de aproape toate grupurile parlamentare, care au lăudat eforturile europarlamentarul român.

Excepție au făcut grupul naționalist Europa Națiunilor și a Libertății (ENF), , precum și grupul Verzilor. Naționaliștii au criticat faptul că nu sunt abordate realele probleme ale Uniunii.

Comisia Europeană, reprezentantă la dezbateri de comisarul pentru buget și resurse umane, Günther Oettinger, a anunțat că prioritățile enunțate de Raportul Mureșan sunt similare cu ale sale.

"Am citit raportul colegului Mureșan și am citit atent prioritățile pe care le stabilește și pot să vă spun că, până acum, Comisia este de acord cu prioritățile și așteptările din acest raport pentru exercițiul bugetar 2018 și este de acord chiar în mare parte", a spus comisarul european.

Comisarul european pentru Buget, Günther Oettinger, a anunțat și că ideea inițiată de Siegrfried Mureșan, privind acordarea unui bilet de tren gratuit tinerilor europeni care au împlinit 18 ani, valabil 30 de zile pentru toate cele 28 de state membre, plus alte două din afara UE, este "interesantă" și poate fi susținută.

"Ideea care vine din Parlament de a acorda un bilet InterRail fiecărui european care a împlinit 18 ani mi se pare o idee foarte interesantă", a spus el.

Urmează mai multe proceduri de negociere între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul European pentru aprobarea formei finale a bugetului pe 2018.