Dar eliminarea unanimității necesită un vot unanim în Consiliu.

Plenul Parlamentului European (PE) a adoptat miercuri, la Strasbourg, o rezoluție care cere abandonarea regulii unanimității în favoarea celei a majorității calificate pentru adoptarea anumitor decizii europene, cum ar fi de pildă cele privind politica externă sau migrația, susținătorii rezoluției considerând că fiind astfel depășită opoziția unor state se va putea avansa mai rapid în aprofundarea proiectului european, transmite agenția EFE.

Integrarea partenerilor europeni trebuie sporită pentru ca Uniunea Europeană să avanseze și să facă față provocărilor viitoare, se arată în rezoluția care a primit în plenul Parlamentului European 407 voturi pentru, 196 împotrivă și 41 de eurodeputați s-au abținut.

''Trebuie să depășim regula unanimității folosind clauzele-pasarelă ale Tratatului de la Lisabona sau reformând tratatele pentru a evita blocajele în politica externă, în cea fiscală, sau în alte domenii unde este nevoie'', a afirmat la o conferință de presă inițiatorul rezoluției, eurodeputatul socialist spaniol Ramon Jauregui.

Acesta s-a declarat încântat de faptul că blocul pro-european din PE a obținut adoptarea unei rezoluții care, afirmă el, evidențiază pericolul naționalismului și al retragerii atribuțiilor decizionale către statele naționale în defavoarea opțiunii integrării europene.

''Migrația, îmbătrânirea populației, terorismul, securitatea, schimbările climatice, euroscepticismul, intoleranța și xenofobia sunt câteva dintre marile provocări ale UE'', a mai spus eurodeputatul spaniol.

În chestiunea migrației, rezoluția pledează pentru instituirea unei politici de azil globale la nivelul UE, estimând că acesta este un mod de a combate discursurile eurosceptice.

În aceeași rezoluție se mai cere ca protecția mediului să devină o prioritate a UE și de asemenea să se avanseze către o uniune a piețelor de capital și să fie desăvârșită Uniunea Economică și Monetară.