Statele membre ar putea îmbunătăți cu ușurință capacitățile de apărare ale Uniunii Europene dacă vor pune laolaltă resursele și își coordonează inițiativele, consideră eurodeputații.

În condițiile în care amenințările teroriste, nesiguranța energetică și atacurile informatice stârnesc îngrijorări legate de securitate, Parlamentul European a dezbătut în plen un proiect de rezoluție, prin care se pronunță pentru creșterea capacității de apărare a blocului european prin consolidarea cooperării între statele membre.

„Nu cerem militarizarea UE”, a spus deputatul Michael Gahler (PPE, Germania) în dezbaterea plenară din 15 martie, când a prezentat raportul privind  implicațiile constituționale, juridice și instituționale ale politicii de securitate și apărare comune.

În 2016, UE și NATO au căzut de acord asupra unor inițiative ce oferă oportunități pentru un nou nivel de cooperare în domeniul apărării. Conform unui comunicat al Parlamentului European, numai voința politică lipsește pentru consolidarea cooperării între statele membre în domeniul apărării, deoarece instrumentele și posibilitățile legale sunt deja prevăzute în Tratatul de la Lisabona.

La rândul său, coraportorul Esteban González Pons (PPE, Spania) a arătat că „integrarea mai profundă a apărării va avea și avantaje operaționale” și că „statele membre vor putea lansa proiecte pe care nu le pot realiza singure”.

Potrivit Parlamentului European, piața europeană a apărării este fragmentată și ineficientă, în condițiile în care nivelul de eficiență în securitate și apărare în UE este de 10-15% prin comparație cu SUA (care are un buget mai mult decât dublu pentru apărare) și sugerează facilitarea cooperării în domeniul apărării prin intermediul Agenției Europene de Apărare.

Țările UE își favorizează proprii producători și furnizori de arme, de aceea, piața apărării este foarte fragmentată în Europa. 154 de sisteme diferite sunt folosite de fiecare soldat și există 17 sisteme diferite pentru tancuri, prin comparație cu un singur sistem în SUA.

 

Conform unui sondaj Eurobarometru realizat în aprilie 2016, 66% dintre europeni doresc o intervenție mai importantă a Uniunii Europene în securitate și apărare. În România, procentul era de 74%.