Site-ul BuzzFeed publică noi informaţii privind legăturile vicepremierului italian Matteo Salvini cu Kremlinul.

Un colaborator al vicepremierului italian Matteo Salvini, confruntat cu acuzaţii privind încercarea partidului său, Liga - aflat la guvernare - de a obţine milioane de euro prin intermediul unui acord petrolier secret cu Rusia, a făcut anul trecut mai multe călătorii la Moscova. 

Investigaţia BuzzFeed, făcută împreună cu Bellingcat şi The Insider, arată că, potrivit unor registre de zbor, Gianluca Savoini, fost purtător de cuvânt al lui Salvini, s-a dus la Moscova de trei ori în 2018 înainte de o întâlnire din octombrie, în cadrul căreia s-a discutat despre acordul petrolier secret. După întâlnirea din octombrie, Savoini s-a mai deplasat de trei ori în Rusia.

Luna trecută, BuzzFeed News a scris că a obținut o înregistrare audio a întâlnirii din octombrie, care a avut loc la Hotelul Metropol din Moscova. Unul dintre participanţii la discuţie a fost Gianluca Savoini, un vechi apropiat al lui Salvini. Acesta şi alţi cinci bărbați ar fi negociat termenii unei înțelegeri pentru pomparea a zeci de milioane de dolari, bani proveniţi din afaceri cu petrol rusesc, către Liga lui Salvini.

Dezvăluirea a pus presiune pe Matteo Salvini, cunoscut altfel pentru apropierea de Rusia şi de preşedintele Vladimir Putin. Procurorii italieni au deschis o investigaţie, dat fiind că legislaţia italiană interzice partidelor politice să accepte donaţii mari din afara ţării.

Chestiunea rusă se adaugă problemelor pe care Liga pe care cu Mişcarea 5 Stele, cele două formaţiuni ale coaliţiei de guvernare contrându-se de mai mult timp pe teme de natură economică. Tensiunile au explodat miercuri când cele două partide au votat unul împotriva celuilalt, în Parlament, pe tema proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino.

Liderul Ligii Nordului a cerut joi alegeri anticipate cât mai repede posibil, susținând că alianța aflată la guvernare s-a destrămat.