Site-ul BuzzFeed publică noi informații privind legăturile vicepremierului italian Matteo Salvini cu Kremlinul.

Un colaborator al vicepremierului italian Matteo Salvini, confruntat cu acuzații privind încercarea partidului său, Liga - aflat la guvernare - de a obține milioane de euro prin intermediul unui acord petrolier secret cu Rusia, a făcut anul trecut mai multe călătorii la Moscova. 

Investigația BuzzFeed, făcută împreună cu Bellingcat și The Insider, arată că, potrivit unor registre de zbor, Gianluca Savoini, fost purtător de cuvânt al lui Salvini, s-a dus la Moscova de trei ori în 2018 înainte de o întâlnire din octombrie, în cadrul căreia s-a discutat despre acordul petrolier secret. După întâlnirea din octombrie, Savoini s-a mai deplasat de trei ori în Rusia.

Luna trecută, BuzzFeed News a scris că a obținut o înregistrare audio a întâlnirii din octombrie, care a avut loc la Hotelul Metropol din Moscova. Unul dintre participanții la discuție a fost Gianluca Savoini, un vechi apropiat al lui Salvini. Acesta și alți cinci bărbați ar fi negociat termenii unei înțelegeri pentru pomparea a zeci de milioane de dolari, bani proveniți din afaceri cu petrol rusesc, către Liga lui Salvini.

Dezvăluirea a pus presiune pe Matteo Salvini, cunoscut altfel pentru apropierea de Rusia și de președintele Vladimir Putin. Procurorii italieni au deschis o investigație, dat fiind că legislația italiană interzice partidelor politice să accepte donații mari din afara țării.

Chestiunea rusă se adaugă problemelor pe care Liga pe care cu Mișcarea 5 Stele, cele două formațiuni ale coaliției de guvernare contrându-se de mai mult timp pe teme de natură economică. Tensiunile au explodat miercuri când cele două partide au votat unul împotriva celuilalt, în Parlament, pe tema proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino.

Liderul Ligii Nordului a cerut joi alegeri anticipate cât mai repede posibil, susținând că alianța aflată la guvernare s-a destrămat.