Noi știri din capitalele europene oferite de birourile regionale EURACTIV.

PARIS

LREM păstrează distanța: La République En Marche, partidul fondat de Emmanuel Macron, a spus că nu se va afilia unui partid care este finanțat de companii private, după ce formațiunea de extremă dreapta Frontul Național (condusă de Marine Le Pen) a acuzat grupul ALDE că ar fi finanțat de Monsanto.

Discuția privind re-autorizarea glifosatului, un ierbicid produs de Monsanto, a încins anul trecut spiritele în Europa, în special în Franța, care a cerut interzicerea completă a acestuia.

LREM vrea să creeze un nou partid politic european și un nou grup în Parlamentul European. Formațiunea a spus că are contacte cu circa 20 de partide din Europa și va continua să caute parteneri.

Pregătiți pentru no deal: ”Suntem pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv pentru un Brexit fără acord”, a spus ministrul francez al afacerilor europene Nathalie Loiseau după ce Parlamentul britanic a respins din nou acordul cu UE. (Aline Robert, EURACTIV.fr)

LONDRA

Încă o înfrângere pentru Theresa May: Mai multe semne de întrebare se ridică după ce acordul agreat de guvernul britanic cu UE a fost respins de Camera Comunelor. Deputații britanici votează astăzi dacă vor ieșirea din UE cu un acord sau fără.

BERLIN

Industrie vs populism: Șefii mai multor grupuri industriale mari - Eon, Evonik, RWE și ThyssenKrupp - au avertizat asupra ascensiunii populiștilor și le-au cerut angajaților să voteze în cadrul alegerilor europene. „Timp de decenii, exista un consend la nivel european și global că mai multă cooperare va aduce mai multă prosperitate pentru toată lumea”, a spus directorul general al Eon, Johannes Teyssen, într-o declarație pentru Westdeutschen Allgemeinen Zeitung. Acest consens este acum amenințat, a adăugat el, menționând însă că o prezență mare la urne ar putea întări coeziunea Europei și reduce șansele populiștilor. (Claire Stam, EURACTIV.de)

VARȘOVIA

20 de ani în NATO: Polonia a aniversat 20 de ani de la intrarea în NATO, ocazie cu care Georgette Mosbacher, ambasadorul SUA la Varșovia a felicitat guvernul polonez pentru alocarea a 2% din PIB pentru apărare. Într-o declarație susținută la Praga, președintele Poloniei Andrzej Duda a spus că se străduiește să obțină o prezență militară americană pe teritoriul țării, pentru ca, astfel, „polonezii să poată simți direct că aparțin alianței”. (EURACTIV.pl)

BRUXELLES

Vizită la Berlin: Premierul belgian Charles Michel a mers la Berlin pentru o discuție cu cancelarul Angela Merkel. În ceea ce privește Brexit, cei doi lideri au menționat „mâna întinsă” de UE, cu referire la discuțiile de luni dintre reprezentanții Comisiei și Theresa May, dar Merkel și Michel au vorbit și de pregătirile pentru următorul summit al UE, bugetul Uniunii și viitorul fondurilor de coeziune. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

MADRID

O nouă strategie împotriva sărăciei energetice: Guvernul spaniol va adopta o nouă Strategie împotriva Sărăciei Energetice, care afectează între 3,5 și 8 milioane de locuitori, înainte de finalul mandatului. Aceasta va cuprinde o definiție mai clară a sărăciei energetice, o analiză mai corectă a situației curente și obiective concrete pentru reducerea impactului în următorii cinci ani.

Mai multă integrare: Într-un editorial publicat de El Pais, premierul spaniol Pedro Sánchez a cerut o intensificare a integrării europene după Brexit. „Indiferent ce se întâmplă de acum încolo (cu referire la Brexit - n.r.), Uniunea trebuie să continue procesul de integrare”, afirmă Sanchez.

ROMA

Eșec în constituirea unei alianțe progresiste: În alegerile europene nu va candida o alianță pro-UE, a spus fostul ministru italian Carlo Calenda. Mișcarea liberală de centru +Europa a refuzat să candideze împreună cu partidul de centru-stânga Partito Democratico și noua platformă a lui Calenda, Siamo Europei. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

ATENA

Un nou Cod Penal: După trei ani și jumătate, Ministerul Justiției a propus spre consultare un nou Cod Penal, care prevede mai multe schimbări, cu scopul de reduce numărul persoanelor încarcerate, prin reducerea pedepselor, abolirea unor crime și introducerea unor metode alternative de executare a pedepselor. Dar principalul partid de opoziție, Noua Democrație (de centru-dreapta) și organizația de tineret a Syriza (de stânga) au reacționat vehement la propunerile de reducere a pedepselor pentru cei care conduc organizații teroriste sau mânuiesc explozibili, pentru că ar putea ajuta partidul neo-nazist Zori Aurii.

BRATISLAVA

Premierul, chestionat de eurodeputați: Premierul slovac Peter Pellegrini (S&D) a fost felicitat în Parlamentul European pentru puternicul său mesaj pro-UE, în care a susținut viziunea lui Macron, dar a și fost criticat pentru legăturile sale cu fostul prim-ministru Robert Fico, care, deși a demisionat anul trecut în urma unor ample manifestații de stradă, refuză să părăsească scena politică. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

SOFIA

Mai puțini bulgari dornici să emigreze: Dorința tinerilor de a pleca din țară a scăzut în ultimii ani, dar încă rămâne o problemă cronică pentru Bulgaria, potrivit unui sondaj Gallup International.

ZAGREB

Croația vrea cooperare mai strânsă în zona euro: Croația abia așteaptă să aibă relații mai strânse în cadrul zonei euro și nu este îngrijorată dacă vor apărea schimbări în interiorul acesteia înainte de adoptarea monedei euro și în Croația, a declarat ministrul de finanțe, Zdravko Maric. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)