Paul Manafort, fostul șef de campanie al președintelui Donald Trump, a fost condamnat joi la 47 de luni de închisoare, aproape 4 ani, pentru infracțiuni financiare scoase la lumină de ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller.

Judecătorul districtual T.S. Ellis a decis această sentință în procesul desfășurat în Alexandria, statul Virginia, în cazul consultantului politic republican găsit vinovat în luna august a anului trecut pentru cinci capete de acuzare de fraudă fiscală, două capete de acuzare privind fraude bancare și un capăt de acuzare referitor la ascunderea deținerii de conturi bancare în străinătate, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de presă.

Procurorii sugeraseră că pedeapsa pentru Paul Manafort ar trebui să se încadreze între 19 și 24 de ani de închisoare. Judecătorul Ellis a considerat însă că aceste linii directoare sunt excesive și ar crea o "discrepanță nefondată" în comparație cu alte cazuri.

Manafort a fost condamnat după ce procurorii l-au acuzat că nu a declarat milioane de dolari câștigate în calitate de consultant al fostului guvern pro-rus al Ucrainei. Conform acuzațiilor aduse de procurori, după fuga președintelui pro-rus Viktor Ianukovici din Ucraina, fostul șef de campanie al lui Trump a mințit băncile pentru a-și asigura împrumuturi și a menține un stil de viață opulent, cu case de lux, costume de designer și chiar o jachetă din piele de struț, care a costat 15.000 de dolari.

Reuters amintește că Manafort se va confrunta cu o altă condamnare, într-un caz separat, miercurea viitoare la Washington, în cazul a două acuzații de conspirație în care a pledat vinovat în septembrie anul trecut.