Organizația civică Avaaz, care desfășoară acțiuni de militantism cibernetic, a anunțat miercuri că odată cu apropierea alegerilor europene a semnalat peste 500 de pagini și grupuri de Facebook suspectate că difuzează informații false în cadrul UE.

Aceste atenționări au permis eliminarea unor postări care totalizau peste 500 de milioane de vizualizări în ultimele trei luni, conform ONG-ului.

Organizația, care a mai salutat în ultimele săptămâni închiderea de către Facebook a zeci de conturi din mai multe țări europene, printre care Italia și Polonia, în urma semnalărilor sale, a publicat online un raport paneuropean care detaliază amploarea unor rețele, de extremă-dreapta sau anti-UE, care practică dezinformarea sau difuzează conținut ce îndeamnă la ură pe rețeaua de socializare, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Avaaz explică faptul că a semnalat rețelei Facebook peste 500 de pagini și grupuri suspecte, care sunt urmărite în total de aproape 32 de milioane de utilizatori și care au generat peste 67 de milioane de interacțiuni (comentarii, like-uri și share-uri) în ultimele trei luni.

În aceeași perioadă, postările legate de aceste pagini și grupuri, care urmăresc deseori să instige la ură față de migranți sau să denigreze Bruxellesul, au generat 533 de milioane de vizualizări, a calculat ONG-ul.

Conform Avaaz, Facebook a eliminat deja 77 de pagini și conturi care i-au fost semnalate (în aprilie sau în mai), "care numărau în total de trei ori mai mulți abonați (5,9 milioane) decât principalele șase partide europene de extremă-dreapta sau anti-UE", mai exact Liga, AfD, VOX, Brexit Party RN și PiS, care totalizează două milioane.

ONG-ul salută decizia Facebook de a închide aceste conturi, dar face apel la rețeaua de socializare să își intensifice eforturile.