Mișcarea 5 Stele (antisistem) și Liga (extrema dreaptă) și-au făcut public vineri programul cu care își propun să guverneze, după ce au anunțat joi că au ajuns la un acord final cu privire la acest document.

''Contractul de guvern al schimbării'' prezentat de populiști este marcat puternic de euroscepticism și are poziții foarte la dreapta pe teme precum imigrația și securitatea, informează AFP, preluată de Agerpres.

Populiștii își propun reducerea datoriei publice, prin creșterea PIB printr-o relansare a cererii interne, revizuirea, ''împreună cu partenerii europeni, a cadrului guvernanței economice'', inclusiv a politicii monedei unice, și cer ''o întărire a rolului și puterilor Parlamentului European, unica instituție europeană care are legitimitate directă''.

Liderul Mișcării 5 Stele, Luigi Di Maio, a declarat că cele două partide doresc să solicite Bruxelles-ului o parte din cele 20 de miliarde de euro din contribuția anuală a Italiei la bugetul UE.

În ceea ce privește imigrația și islamul, va fi acordată prioritate expulzărilor și luptei împotriva ''business-ului cu migranți'', plecând de la rețelele de traficanți până la asociațiile care administrează centrele de primire, accelerarea examinării cererilor de azil și repatrierea sistematică a celor respinși, înființarea unui registru al imamilor, închiderea imediată a moscheilor neautorizate, referendum local înainte de înființarea unui nou lăcaș de cult musulman.

În plan extern, cele două formațiuni reafirmă ancorarea Italiei în alianța atlantică, dar prevăd ''o deschidere către Rusia, care nu trebuie percepută drept o amenințare, ci ca un partener economic și comercial''. Pentru aceasta, ele consideră oportună ridicarea sancțiunilor impuse Rusiei, ''care trebuie reabilitată ca interlocutor strategic''.