Camera Comunelor i-a acordat premierului Theresa May mandatul pe care aceasta l-a cerut pentru a schimba înțelegerea cu Uniunea Europeană privind Brexit, dar UE a transmis din nou că acordul de retragere nu este negociabil.

Camera inferioară a Parlamentului britanic a respins, pe 15 ianuarie, cu o majoritate covârșitoare, acordul negociat timp de aproape doi ani de guvernul de la Londra cu autoritățile din Bruxelles. În urma acestui eșec, Theresa May a cerut „instrucțiuni” din partea deputaților privind cerințele cu care să se adreseze negociatorilor europeni.

De altfel, și UE s-a arătat dispusă la concesii, atât timp cât prioritățile părții britanice se schimbă, deși liderii europeni au susținut că acordul nu este renegociabil.

Marți, Parlamentul britanic a adoptat câteva amendamente care îi dau premierului o marjă îngustă de negociere, având în vedere că ieșirea Marii Britanii din UE ar urma să aibă loc în doar două luni. Unul dintre amendamente exclude o ieșire fără acord din Uniunea Europeană, exprimând astfel cerința Parlamentului de a evita un „no deal”, dar alt amendament cere modificarea Tratatului cu UE, în special a dispoziției cu privire la mecanismul de „backstop”, care vizează să evite revenirea post-Brexit la o frontieră fizică între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, stat membru UE.

„A negocia o asemenea schimbare nu va fi ușor. Aceasta va implica redeschiderea acordului de retragere, un demers pentru care știu că apetitul partenerilor noștri europeni este limitat”, a declarat Theresa May în Camera Comunelor. „Cred însă că având un mandat din partea acestei adunări, pot obține o asemenea schimbare”, a mai spus ea.

Aceasta este o schimbare bruscă de ton pentru premierul May, care în urmă cu doar câteva săptămâni susținea că tratatul de retragere din UE este „cel mai bun” și „singurul posibil”, notează Agerpres.

Tratatul încheiat în noiembrie „nu este renegociabil”, a răspuns imediat la Bruxelles un purtător de cuvânt al președintelui Consiliului European, Donald Tusk.

„Acordul de Retragere este și va rămâne cea mai bună variantă pentru asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană”, a anunțat acesta. „Backstop-ul este parte din Acordul de Retragere, care nu este deschis pentru renegocieri”, a adăugat președintele Consiliului European, potrivit Mediafax.

El a mai spus că salută și susține ambiția Parlamentului britanic de a evita scenariul ieșirii din Uniunea Europeană fără un acord. „Facem apel Guvernului să își clarifice intențiile cât de curând posibil”.

O poziție similară a avut și președintele francez, Emmanuel Macron. Macron a spus că acordul este „cel mai bun acord posibil și nu este renegociabil” și a îndemnat guvernul britanic „să prezinte rapid” negociatorului-șef al UE, Michel Barnier, „următoarele etape care vor permite evitarea unei ieșiri fără acord pe care nimeni nu o dorește, dar pentru care, din nefericire, trebuie să ne pregătim cu toții”.

În același timp, administrația de la Paris a transmis că își intensifică pregătirile pentru o eventuală ieșire a Marii Britanii din UE fără acord.

Dacă niciun acord nu va fi încheiat cu UE până la 13 februarie, premierul britanic și-a anunțat intenția de a cere Camerei Comunelor un vot pe 14 februarie asupra unei retrageri fără acord.