Premierul albanez Edi Rama a evocat, la Pristina, posibilitatea de a vedea într-o zi țara sa și Kosovo având "un singur președinte, în calitate de simbol al unității naționale".

"Kosovo și Albania vor avea o singură politică externă și nu doar ambasade și reprezentanțe diplomatice comune", a declarat duminică în fața Parlamentului kosovar Edi Rama, sosit la Pristina cu ocazia celei de-a zecea aniversări a independenței Kosovo, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cele două țări au deja mai multe consulate comune.

"Dar de ce nu un singur președinte, în calitate de simbol al unității naționale, cu o politică de securitate națională?", a întrebat Edi Rama.

Această declarație riscă să-i displacă foarte tare Serbiei, ai cărei oficiali acuză regulat Tirana că susține proiectul construcției unei "Albanii Mari", comentează AFP, adăugând că Albania neagă că ar avea o astfel de intenție.

Serbia nu recunoaște independența fostei sale provincii Kosovo, care și-au autoproclamat independența în 2008. Demarat în 2011, dialogul de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina a fost oprit. Liderii kosovar și sârb, Hashim Thaci și Aleksandar Vucici, au exprimat dorința pentru o reluare a dialogului.

Circa 115 de țări au recunoscut independența Kosovo, printre care SUA și 23 dintre cele 28 de țări membre ale UE. Circa 80 de capitale ale lumii refuză în continuare să recunoască această independență, printre care Moscova și Beijing. Cele cinci țări membre ale UE care nu recunosc Kosovo sunt România, Spania, Grecia, Cipru și Slovacia.